fbpx
Foto: NASA/JPL-Caltech

MISTERIOZNI PODACI PRISTIŽU NA ZEMLJU! Čudna očitavanja s NASA-ine svemirske letjelice: ‘Ne reflektiraju ono što se zapravo događa na brodu’

Autor: L.B.

NASA-in Voyager 1 nastavlja svoje putovanje izvan našeg Sunčevog sustava, 45 godina nakon što je lansiran. Međutim, recentni događaji potpuno su zbunili inženjere, budući veteranska letjelica šalje natrag čudne podatke.

Tako je NASA prošle srijede priopćila da, iako sonda još uvijek radi ispravno, očitanja iz njezinog sustava za artikulaciju položaja i upravljanja – skraćeno AACS – ne odgovaraju pokretima i orijentaciji letjelice, što sugerira da je letjelica zbunjena oko svoje lokacije u svemiru.

AACS je neophodan kako bi Voyager mogao NASA-i slati podatke o svom okolnom međuzvjezdanom okruženju jer drži antenu letjelice usmjerenu točno prema našem planetu.


Najudaljeniji objekt koji je napravila ljudska ruka

“Ovakav misterij je na neki način uobičajen u ovoj fazi misije Voyager”, rekla je Suzanne Dodd, voditeljica projekta za Voyager 1 i 2 u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon.

“Obje su letjelice stare gotovo 45 godina, što je daleko iznad onoga što su planeri misije očekivali.”

NASA je priopćila da se blizanac Voyagera 1, sonda Voyager 2, ponaša normalno.

Lansiran 1977. kako bi istražio vanjske planete u našem Sunčevom sustavu, Voyager 1 je ostao operativan daleko iznad očekivanja i nastavlja slati informacije o svojim putovanjima natrag na Zemlju. Ova vrhunska letjelica napustila je naš Sunčev sustav i ušla u međuzvjezdani prostor 2012. Sada je 14,5 milijardi milja udaljena od Zemlje, što ga čini najudaljenijim objektom koji je napravio čovjek, piše Science Alert.

Podaci ne ‘reflektiraju ono što se zapravo događa na brodu’

NASA je rekla da prema onome što njezini inženjeri mogu reći, AACS Voyagera 1 šalje nasumično generirane podatke koji ne “reflektiraju ono što se zapravo događa na brodu”.

Ali čak i ako podaci sustava upućuju na suprotno, čini se da je antena svemirske letjelice ispravno postavljena – prima i izvršava naredbe od NASA-e i šalje podatke natrag na Zemlju. Rečeno je da do sada problem sa sustavom nije natjerao zastarjelu letjelicu da prijeđe u “sigurni način rada”, tijekom kojeg obavlja samo osnovne operacije.
“Dok ne budemo bolje razumjeli prirodu problema, tim ne može predvidjeti hoće li to utjecati na to koliko dugo letjelica može prikupljati i prenositi znanstvene podatke”, rekla je NASA.

Veliki izazovi za inženjerski tim

Dodd i njezin tim nadaju se da će shvatiti što je nagnalo ‘svemirskog izaslanika’ sa Zemlje da pošalje neispravne podatke.

“Postoje veliki izazovi za inženjerski tim”, rekla je Dodd.
Najveći je: svjetlosti je potrebno 20 sati i 33 minute da stigne do Voyagerove trenutne međuzvjezdane lokacije, tako da povratna poruka između svemirske agencije i Voyagera traje dva dana.

“Ali mislim da ako postoji način da se riješi ovaj problem s AACS-om, naš će ga tim pronaći”, zaključila je Dodd.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.