Foto: Pixabay

Misteriozni bljeskovi bilijun puta sjajniji od Sunca otkrivaju zadivljujući svemirski fenomen: ‘Ovo izaziva strahopoštovanje’

Autor: Zlatko Govedić

Misteriozni bljeskovi bilijun puta svjetliji od našeg Sunca zapravo su sjaj dviju udaljenih crnih rupa koje kruže jedna oko druge, potvrdili su astronomi u novim promatranjima koja rješavaju misterij star desetljećima.

Nova istraživanja otkrivaju da galaktika OJ 287 u zviježđu Raka, udaljena pet milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, ima dvije crne rupe u središtu, jednu supermasivnu i jednu manju. Iako te dvije crne rupe izgledaju kao jedna točkica na slikama teleskopa, one šalju različite vrste elektromagnetskih signala, omogućujući astronomima da razotkriju njihov identitet.

Galaktika je otkrivena 1888. godine, a astronomi su desetljećima sumnjali da bi mogla biti binarni sustav s dvije crne rupe u svojoj jezgri. Galaktika pokazuje uzorak emisija koje variraju u dva odvojena ciklusa, jedan od 12 godina, a drugi od 55 godina, sugerirajući da se događaju dvije odvojene vrste kretanja – gibanje jedne crne rupe oko druge te spora promjena orijentacije te orbite.

Još dramatičniji bljeskovi

Godine promatranja otkrile su baklje koje se javljaju kada jedna crna rupa zaroni kroz akrecijski disk druge.

Riječ je o golemim prstenovima kovitlajuće tvari oko supermasivne crne rupe. Zagrijana prašina i plin stvaraju dramatične bljeskove energije u elektromagnetskom spektru. Oni su svjetliji od bilijun zvijezda i traju oko dva tjedna. Međutim, sada su istraživači primijetili dva još dramatičnija i daleko kraća bljeska iz binarnog sustava, što izravno potvrđuje postojanje dviju crnih rupa.

Tijekom promatranja 2021.-2022., astronom Staszek Zola sa Jagielonskog sveučilišta (Krakov, Poljska) i njegovi suradnici vidjeli su baklju koja je proizvela sto puta više svjetlosti od cijele galaktike. Taj bljesak trajao je samo jedan dan. NASA-in teleskop Fermi također je snimio drugi, slično kratak bljesak gama-zraka. Zbog kratkog trajanja tih bljeskova lako ih je propustiti.




“OJ 287 zabilježen je na fotografijama od 1888., a intenzivno se prati od 1970. Ispostavilo se da smo jednostavno imali lošu sreću. Nitko nije promatrao OJ 287 baš one noći kada je izveo svoju jednonočnu akciju”, objašnjava glavni autor studije Mauri Valtonen s Tata Instituta za temeljna istraživanja (Mumbai, Indija).

Sudar Titana

Istraživači su izračunali da je manja crna rupa u OJ 287 ima masu oko 150 milijuna puta veću od mase našeg Sunca. Prva ogromna baklja dogodila se jer je ta manja crna rupa dobila infuziju novog plina da proguta, što je dovelo do formiranja mlaza tvari koji je izbio iz nje.

Ubrzo nakon toga, ona je prošla kroz akrecijski disk masivne crne rupe, čija je masa 18 milijardi puta veća od mase Sunca. Mlaz je stupio u interakciju s diskom, stvarajući bljesak gama-zraka koji je detektirao Fermijev teleskop.




Te dvije baklje konačno potvrđuju da OJ 287 mora biti binarni sustav crnih rupa, gdje manji objekt redovito prolazi kroz plinoviti disk svog većeg susjeda.

“Ovo izaziva strahopoštovanje”, samo je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.