Foto: Screenshot/YouTube

Misteriozne mrlje u oceanima plod su ljudske aktivnosti: ‘Sve se mijenja, moramo reagirati’

Autor: F.F

Istraživači su otkrili da “mrlje” u Tihom oceanu, koje predstavljaju anomalije u temperaturi vode i često se povezuju s iznenadnim i ekstremno toplim vremenom, možda imaju dublje korijene nego što se ranije mislilo. Te mrlje, koje su postale sve učestalije i dugotrajnije od 2010. godine, predstavljaju ozbiljan izazov za morske ekosustave, uključujući ribe, morske ptice i raznoliki podvodni svijet.

Kako bi razumjeli uzroke ovih pojava, međunarodni tim znanstvenika proveo je detaljne analize, uključujući računalne simulacije, kako bi utvrdili što stoji iza ovih iznenadnih promjena u oceanu. Istraživanje je pružilo intrigantne uvide u to kako ljudske aktivnosti, poput emisija aerosola u Kini, mogu imati dalekosežne posljedice na globalne klimatske obrasce, prenosi Science Alert.

Aerosoli, sitne čestice u zraku koje potječu iz različitih izvora, uključujući industrijske procese i izgaranje fosilnih goriva, obično igraju važnu ulogu u refleksiji sunčevih zraka natrag u svemir. To djeluje kao prirodni “zaslon” koji pomaže u održavanju nižih temperatura na Zemlji.

Povezano je s ljudskim aktivnostima

Međutim, kako se smanjuje količina aerosola u atmosferi, manje sunčeve svjetlosti reflektira se natrag u svemir, što rezultira povećanom apsorpcijom toplote od strane površine Zemlje i oceana. Ovo povećano zagrijavanje oceana, pogotovo u sjeveroistočnom Pacifiku, stvara povoljne uvjete za formiranje ovih “mrlja” ili toplih točaka.

Uz globalno zagrijavanje koje već uzrokuje porast temperature oceana, ovi dodatni toplinski pikovi mogu imati katastrofalne posljedice na morski ekosustav. Gubitak ribljih stokova, masovno izumiranje morskih ptica i cvjetanje otrovnih algi samo su neki od potencijalnih efekata koje ove “mrlje” mogu izazvati.

Nadalje, istraživanje sugerira da su ove promjene u klimi, koje su izravno povezane s ljudskim aktivnostima, još jedan alarmantan pokazatelj ranjivosti našeg planeta na promjene u atmosferi. Politike usmjerene na smanjenje emisija stakleničkih plinova i aerosola trebale bi se pažljivo razmatrati, kako bi se izbjegle neželjene posljedice koje mogu imati na globalni ekosustav.
U svemiru je otkrivena čudnovata struktura: ‘Ovo može promijeniti način na koji gledamo svijet’

Potrebna su daljnja istraživanja

U konačnici, ovo istraživanje ističe važnost daljnjeg proučavanja veza između ljudskih aktivnosti i klimatskih promjena te potrebu za održivijim pristupom našem okolišu kako bismo zaštitili budućnost naše planete i svih njenih stanovnika.
“Naši nalazi daju važan uvid u mehanizme promjena oceana i atmosfere sjevernog Tihog oceana, naglašavajući potrebu za razmatranjem pogoršanih rizika koji proizlaze iz smanjenja antropogenih emisija aerosola u procjeni utjecaja klimatskih promjena”, pišu istraživači.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.