Svjetla potresa u Turskoj, 6. veljače 2023., Screenshot/Youtube

Misteriozna svjetla potresa zbunjuju znanstvenike i plaše javnost: Stručnjak pokušao objasniti što se događa

Autor: Zlatko Govedić

Svjetla potresa jesu svjetleći zračni fenomen koji se pojavljuje na nebu na ili blizu područja tektonskog stresa, seizmičke aktivnosti ili vulkanske erupcije.

O njihovim uzrocima ne postoji široki konsenzus. Fenomen se razlikuje od poremećaja u električnim mrežama – kao što su električni lukovi – koji mogu proizvesti bljeskove kao rezultat podrhtavanja tla ili opasnih vremenskih uvjeta.

Fenomen se pojavio i za vrijeme potresa u Turskoj i Siriji 6. veljače te u Maroku 8. rujna, što je ponovno izazvalo bujanje teorija urote.

Ti bljeskovi jarkog svjetla u raznim bojama već dugo zbunjuju znanstvenike. Prvi zapisi potječu još iz 9. st. kada su zabilježeni u Japanu.

Iako ni danas nema konsenzusa o njihovom uzroku, “definitivno su stvarni”, kaže umirovljeni geofizičar John Derr koji je radio na američkom Geološkom institutu.

“Vidjeti svjetla potresa ovisi o mraku i drugim povoljnim čimbenicima”, objasnio je i dodao kako nedavni video iz Maroka, objavljen na internetu, izgleda slično svjetlima potresa zabilježenima sigurnosnim kamerama tijekom potresa 2007. u Piscu (Peruu).
Fizičar Juan Antonio Lira Cacho s Nacionalnog sveučilišta San Marcos (Lima, Peru) kaže da su video snimke mobilnih uređaja i široka upotreba sigurnosnih kamera olakšali istraživanje svjetala potresa: “Prije četrdeset godina, to bi bilo nezamislivo. Da ste ih vidjeli, nitko vam ne bi povjerovao”.

Razni oblici

Postoje različiti oblici svjetala potresa. Mogu izgledati kao obična munja, kao svjetlosne trake u atmosferi slične polarnoj svjetlosti (aurori), kao svjetleće kugle ili kao mali plamenovi koji titraju ili se šire uz zemlju, pa čak i kao veće plamenove koji izbijaju iz tla.

Primjer video snimke iz Kine neposredno prije potresa u Sichuanu 2008. prikazuje svjetlosne oblake kako lebde nebom.

Derr i njegovi kolege sakupili su informacije o 65 američkih i europskih potresa povezanih s vjerodostojnim izvješćima o svjetlima potresa koja datiraju iz 1600. godine kako bi bolje razumjeli tu pojavu.

(VIDEO) Misterij golemog mjehura: Ovaj ‘fosil’ ranog svemira širok je milijardu svjetlosnih godina

Njihovo istraživanje iz 2014. pokazalo je da se oko 80% proučavanih svjetala potresa pojavilo u potresima magnitude veće od 5 stupnjeva. Većinom su opažena neposredno prije ili tijekom seizmičkog događaja, a bila su vidljiva i do 600 km od epicentra potresa.

Iako su potresi, osobito oni jači, često povezani s mjestima gdje se susreću tektonske ploče, studija je pokazala da se većina potresa povezanih s tim fenomenom dogodila unutar tektonskih ploča, a ne na njihovim granicama.

Najizglednija teorija

Mineralni fizičar Friedemann Freund, Derrov suradnik na Sveučilištu i bivši istraživač NASA-ina istraživačkog centra Ames, razvio je jednu od teorija o nastanku svjetala potresa.

“Kada se određene nepravilnosti ili nečistoće u kristalima stijena izlože mehaničkom naprezanju, kao što je slučaj tijekom nakupljanja tektonskih naprezanja prije ili tijekom velikog potresa, te nečistoće se trenutno rasporede i stvaraju električnu energiju. Stijena koja je obično izolator postaje poluvodič kada je izložena mehaničkom stresu.

Za misteriozne nestanke uvijek se nalaze najbizarnija objašnjenja: Krivi su izvanzemaljci, tajna društva i ukleta mjesta

Prije potresa, ogromne količine stijena – stotine tisuća kubičnih kilometara stijena u Zemljinoj kori – izložene su opterećenju i naprezanjima, što rezultira pomicanjem mineralnih zrnaca unutar stijena.

To je poput uključivanja baterije i generiranja električnih naboja koji se mogu kretati iz napregnutih stijena u nenapregnute. Naboji se šire brzo, do oko 200 m/sek”, objasnio je.

‘Možda nam i pomognu’

Postoje i druge teorije o uzrocima potresnih svjetala, poput statičkog elektriciteta nastala lomom stijena i oslobađanjem radona.

Trenutačno ne postoji konsenzus među seizmolozima o mehanizmu koji uzrokuje svjetla potresa pa znanstvenici i dalje istražuju taj misteriozni fenomen.

Freund se nada da će jednog dana biti moguće predvidjeti jak potres na temelju fenomena svjetala potresa.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.