Flickr

MISTERIOZNA SVEMIRSKA ZRAČENJA: Znanstvenici razmatraju ‘UMJETNO PORIJEKLO’!?

Autor: Dnevno.hr

Elektromagnetski spektar sastoji se od mnogo valova različitih duljina krečući od dugih radiovalova pa sve do štetnih kratkih UV valova. Kako je na doljnjoj slici prikazano i okom percipirane boje dio su elektromagnetskog spektra. Svemir je pun takvih valova koje svakodnevno detektiraju razni uređaji potrebni za istraživanje svemira.

Wikipedija

 

Uglavnom elektromagnetne valove odašilju zvijezde, crne rupe i magnetna polja stvorena tih ogromnih nebeskih tijela i fenomena. No, ponekad detektiraju se  u potpunosti nepoznati elektromagnetni valovi kojima se ne može ustanoviti ni izvor ni razlog.

Zagonetni impulsi poput ovih ponekad se nazivaju “Fast radio bursts” (FRB), jer mogu trajati samo nekoliko milisekundi. Jedan takav prasak tajanstvene energije prostrujio je pokraj novog niza radijskih teleskopa smještenih u planinama Britanske Kolumbije, Kanada, koji su registrirali jednu od najrjeđih radio frekvencija ikada otkrivenih.

Prema priopćenju objavljenom u Telegramu astronoma (oglasnoj ploči astronomskih opažanja koje objavljuju akreditirani znanstvenici), tajni signal nazvan FRB 180725A imao je frekvenciju od  580 megaherca, gotovo 200 MHz niže od bilo kojeg drugog FRB-a koji su ikada otkriveni.

Brzina i niska frekvencija vala upućuju na to da je eksplozija bila iznimno sjajna i potekla iz nevjerojatno snažnog izvora. Proučavanje osebujnog signala mogao bi astronima dati bolje tragove o tome kako nastaju i odakle dolaze takvi valovi energije.

“FRB su iznimno sjajni s obzirom na njihovo kratko trajanje i nastajanje na velikim udaljenostima, a nismo identificirali moguće prirodne izvore’, rekao je Avi Loeb, znanstvenik Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku koji nije bio uključen u otkriće.

Dodao je da je vrijedno razmotriti “umjetno porijeklo” signala (tj. Izvanzemaljska inteligencija). Drugi mogući izvori uključuju supernovu (eksplodirajuće zvijezde), supermasivne crne rupe ili razne druge izvore snažnog elektromagnetskog zračenja, kao što su pulsari.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.