Wikimedia/Commons

MISTERIOZNA CIVILIZACIJA LIANGZHU: Stručnjaci napokon znaju uzrok propasti prije 4300 godina!

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su napokon utvrdili što je uzrokovalo kolaps civilizacije Liangzhu prije oko 4300 godina. Jedno od davno izgubljenih čuda neolitskog doba, kultura Liangzhu nastala je prije oko 5300 godina u istočnoj Kini, a potom je postala čudo svog vremena. Njezini su stanovnici bili vješti u izgradnji sofisticiranih rješenja hidrauličkog inženjerstva koji omogućuju izgradnju kanala, brana i rezervoara a potrebe ljudi i njihovih usjeva tijekom cijele godine.

Grad Liangzhu predstavljao je vrhunac dostignuća njihove civilizacije, no prije otprilike 4300 godina civilizacija je propala i grad je bio napušten.

Što se točno dogodilo godinama je bila tema rasprave među arheolozima, a najčešće se smatralo da je uzrok bila poplava.

Nova studija sada je potvrdila tu hipotezu. Stanovnici civilizacije Liangzhu bili su se suočili s razdobljem intenzivne kiše i poplava toliko ekstremnih ostanak na tom području postao nemoguć.

Proučavajući minerale i naslage na mjestu grada, geolog Christoph Spotl sa Sveučilišta u Innsbrucku u Austriji, sa svojim je kolegama pronašao dokaze iznimno visokih količina oborina koje su trajale godinama.

“Ogromne monsunske kiše vjerojatno su dovele do tako jakih poplava rijeke Yangtze i njezinih ogranaka da čak ni sofisticirane brane ni kanali više nisu mogli izdržati te vodene mase, uništavajući grad Liangzhu i prisiljavajući ljude na bijeg”, tumači Spotl.

Nastala devastacija u konačnici je dovela do kolapsa cijele civilizacije.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.