pixabay

ZNANSTVENICI U ČUDU: Ispod površine antarktičkog leda vreba nešto vruće?!

Autor: P. A.

Mislila sam kako je to sve luda ideja - rekla je Helene Seroussi iz NASA-inog laboratorija

Ispod površine antarktičkog leda vreba nešto misteriozno i vruće. Izvor ”čudnog grijanja” možda je pronašla NASA. Navode kako bi za to trebale biti odgovorne vruće stijene koje su duboko ispod površine.

Najprije toplina uzrokuje rastapanje, a do stvaranja rijeka i drugih poremećaja na Antarktiku dolazi zbog pucanja površine leda. Znanstvenik Sveučilišta Colorado Denver prije 30 godina izjavio je kako bi se mogao pod kontinentom stvoriti svojevrsni plašt pod naziva Marie Byrd.

Neka čudna obilježja viđena na ledu pomogla je objasniti ta hipoteza. Moglo bi se opisati poput vulkanske aktivnosti u obliku kupole. Iz Zemljina plašta kroz uske tokove smjestile su se vruće stijene koje se šire i ispod kore Zemlje. Materijal je plutajući i vrući i stoga se prema gore povećava kora.

Ovo objašnjenje stoji i mjesta koja usprkos tome što su daleko od ruba tektonske ploče imaju ogromne geotermalne aktivnosti, mjesta poput Havaja i Yellowstonea. No, vjerojatno je teško povjerovati u navedeno, navodi The Independent.

Helene Seroussi iz NASA-inog laboratorija otkrila je kako je mislila da je to sve luda ideja.

”Nisam prihvaćala činjenicu kako bismo mogli imati tu količinu topline, a još uvijek imamo led na vrhu”, navodi.

Kako bi podržali tu ideju znanstvenici su koristili najnovije tehnike. Kako bi proučio koliko će topline geotermalne energije biti potrebno da se objasni ono što se danas događa na Marie Byrdu tim je razvio numerički model plašta. Podatke iz NASA-ih misija nad Antarktikom su usporedili s teorijskim modelom. To je pak potvrdilo kako se plašt prepun topline i pritiska nalazi ispod površine leda.

Spomenimo i kako se plašt stvorio 50-110 milijuna godina prije pojave ledene ploče.

Autor:P. A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.