VOJNICHEV RUKOPIS: Dugogodišnji misterij iz 15. stoljeća konačno je riješen | Dnevno.hr
JSTOR Daily

VOJNICHEV RUKOPIS: Dugogodišnji misterij iz 15. stoljeća konačno je riješen

Autor: dnevno.hr

Vojnichev rukopis pronađen je u talijanskom samostanu 1912. godine. Pronašao ga je Wilfrid Voynich, po kojemu je i dobio naziv, a sadrži 240 stranica čudnih simbola i slika, koje do danas nisu bile dešifrirane.

Ovi simboli napisani su na telećoj koži, a otkriveno je kako je rukopis iz petnaestog stoljeća. Unatoč brojnim naporima, čudan jezik na kojem je napisan i ilustracije ostali su misterij.

Ali, čini se kako je profesor informatičkih znanosti Greg Kondrak, zajedno sa svojim studentom Bradleyem Hauerom, konačno uspio otkriti nove tragove. Uspjeli su otkriti nešto zanimljivo tijekom svojeg istraživanja umjetne inteligencije u svrhu otkrivanja nejasnoća u ljudskim jezicima.

To su učinili tako što su koristili primjere 400 različitih jezika, a saznali su kako je misteriozan rukopis uglavnom pisan na hebrejskom jeziku.

“To nas je iznenadilo”, izjavio je Kondrak.

Zaključili su kako je rukopis stvoren uz pomoć alfagrama. Kombinirali su algoritam koji su napravili za rješenje alfagrama i Google Translate, a rezultati koje su dobili bili su obećavajući.

“Dobili smo rečenicu koja je gramatički točna i može se interpretirati. Rečenica je glasila: Predložila je svećeniku, vlasniku kuće, meni i ljudima. Možda je malo čudna rečenica, pogotovo za početak rukopisa, ali definitivno nije besmislena”, zaključio je Kondrak.

 

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.