screenshot, YOUTUBE

VIDEO: Strava na groblju: Leševi se pretvaraju u mumije, nitko nema objašnjenje

Autor: A. R.

Fenomen je prvi primjetio grobar Eduardo Cifuentes prije 15 godina koji kaže da mumificirana tijela postoje od 1957. godine, ali nitko nije obraćao pozornost na njih. "Svidjela mi se ideja da ih sačuvamo za buduće naraštaje", rekao je.

Iako su stari Egipćani proveli stoljeća i stoljeća razvijajući svoje tehnike mumificiranja, na groblju u San Bernandu, malom kolumbijskom gradu, leševi postaju prirodno mumificirani u svojim lijesovima.

Fenomen je prvi primjetio grobar Eduardo Cifuentes prije 15 godina koji kaže da mumificirana tijela postoje od 1957. godine, ali nitko nije obraćao pozornost na njih. “Svidjela mi se ideja da ih sačuvamo za buduće naraštaje”, rekao je.

Znanstvenici nemaju pojma zašto se ovo događa. Ovako nešto se već dogodilo u Latinskoj Americi, točnije u Guanajuatu, gradu u središnjem Meksiku, gdje su za takvo stanje tijela zaslužni podzemni plinovi i kemijski sastav tla. No, isto se ne može reći za San Bernardo, jer su tijela pokopana u komorama iznad tla (kao što je to uobičajeno u Kolumbiji ), tako da ne dolaze u doticaj sa zemljom.

Mještani imaju svoje teorije. Neki ovu pojavu pripisuju čistoći vode u selu i nedostatatku kemijskih aditiva u hrani. Drugi misle da je za to zaslužno voće guatila i balu, guatila je veličine naranče, duboko je zelene boje s trnjem na koži, često se kuha i dodaje u juhe. Balu izgleda kao velika mahuna s ljubičastim plodovima koji se melju pa se od njih radi brašno.

Mumije su postale glavna turistička atrakcija u Kolumbiji. Gradonačelnik Antonio Acosta naredio je izgradnju posebnog muzeja iza groblja, gdje će osam od najbolje očuvanih mumija biti prikazano na betonskim pločama ispod stakla.

Autor:A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.