Wikipedia Commons/ Pixabay

VELIKE LOŽE ‘ZATIRU’ TEORIJU TITOVOG MASONSTVA: ‘ Pogledajte taj odnos komunista prema masonima!’

Autor: dnevno.hr

'Prema njihovim riječima, Tito je iza sebe ostavio mješovito nasljeđe'

Određeni teoretičari zavjera tvrde da je Josip Broz Tito bio član masonerije, a idu toliko daleko da tvrde da je čak Tito bio i mason 33. stupnja.

No Velika Loža Britanske Kolumbije i Kanade na svojoj službenoj stranici tvrdi da Tito nije bio mason.

“Član Crvene Internacionalne garde poslije Oktobarske revolucije Josip Broz Tito postao je član Kominterne 1934. da bi ga potom Staljin izbacio 1948. Tijekom Drugog svjetskog rata vodio je najmoćniji pokret otpora u Europi, da bi 7. ožujka 1945 uspostavio prvu komunističku vladu u tadašnjoj Jugoslaviji”, kažu oni.

Smatraju kako je Tito iza sebe ostavio mješovito nasljeđe.

“S jedne strane bio je kritiziran kao autoritativan vladar dok je s druge strane bio upamćen i prepoznat kao netko tko je insistirao da svi narodi Jugoslavije imaju zagarantirana jednaka prava. Imao je vodeću ulogu u pokretu Nesvrstanih a u SFRJ je ostao na vlasti sve do svoje smrti 1980. godine”, misle u ovoj Velikoj loži.

Napominju da teorije zavjere tvrde da je Tito 1926. postao član masonske lože “Libertas” u Napulju u Italiji. Ipak, kako tvrde, realnost je drugačija, ako se njih pita.

“Tito je u stvari radio kao agitator Komunističke partije u brodogradilištu u Kraljevici na jadranskoj obali Hrvatske od 21. rujna 1925. do 2. listopada 1926. kada je prešao u ljevaonicu u blizini Beograda. Nema nikakvih dokaza da je putovao u Napulj u to vrijeme”, kažu iz Velike lože Britanske Kolumbije i Kanade.

Napominju i kako je na početku Drugog svjetskog rata postojalo 27 loža s 2500 članova u Jugoslaviji.

“Slobodni zidari bili su zabranjivani pod nacistima, što su isto doživjeli i kasnije pod Titovom vlašću, iako nepotvrđeni izvori tvrde da su mnogi komunistički lideri bili predratni masoni. Dakle, kada se sve uzme u obzir – odnos komunista prema masonima, Titova zabrana loža, kao i neregularan status talijanske masonerije u to vrijeme, nema se razloga vjerovati da je Josip Broz Tito bio mason”, zaključili su oni.

Izvori: Dnevnik.hr, Depo.ba

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.