GNU

Tko je pobijedio u Kosovskoj bitci?

Autor: dnevno.hr

Srbi slave bitku kao pobjedu, Turci slave bitku kao pobjedu. Tko je pobijedio 1389.?

Činjenica jest da su obje strane pretrpile teške gubitke u borbi, uključujući gubitak svoji vođa. No obje strane proglašavaju bitku svojom pobjedom.

Rani izvori: velika kršćanska bitka

Iz pisama firentinskih dužnosnika bosanskom kralju Tvrtku I. vidljivo je da on govori o velikoj kršćanskoj pobjedi. Isti dojam se stječe nakon nekoliko godina u francuskog autora Filipea de Mezieresa. Ovo potvrđuju i bizantinski autori koji spremno govore o “velikom poniženju za Turke”. Njih je privukla upravo činjenica da je sultan poginuo.

Najstariji srpski vjerski tekstovi o Lazaru hvale ga i govore o porazu Murata, a to potvrđuju i narodne epske pjesme iz 16. stoljeća (naravno tada je Srbija veći bila dobrano pokorena i integrirana u osmanski teritorij). Prema nekim izvorima Lazar je preživio dovoljno da održi pobjednički govor o smrti Muratam, bijegu Turaka i slavi srpske vojske i kršćanstva prije nego što je poginuo u sukobu s zapovjednikom odlučne anatolske konjice.

Kritički gledano može se štošta predbaciti ovakvim zaključcima jer je gotovo sve teorije o pobjedi svode na biblijsku formulu junačke borbe Davida protiv Golijata. Naravno oni su se borili međusobno, a ne i njihove vojske i David je preživio dvoboj.

Zašto su se Turci povukli?

Ovo je drugi temeljni argument za srpsku pobjedu – poraženi se uvijek povlače. Osim kada je vojska potrebni na drugom bojištu. Ili kada se gase obične pobune pa se vojska vraća na svoje mjesto. Ili kada su izvršeni ciljevi ratnog pohoda. Naravno pravi razlog je sultanova smrt. U osmanskoj vladavini uvijek je bilo neizvjesno tko će biti novi sultan pa se vojska morala povući kako bi se riješilo to pitanje i izbjegao građanski rat.

Tvrtko I., kao idući na udaru turskih snaga bio je dobro motiviran da širi vijest o pobjedi kako bi podupirao ideju da se Turci mogu uspješno odbiti odnosno da dobije financijsku ili vojnu podršku od talijanskih gradova (koji su imali više povjerenja u snažniju Mađarsku).

Trebalo je opravdati i strašne gubitke na srpskoj strani odnosno da oni nisu uzalud pali.

Turci: pa naravno da smo pobijedili

Srpska strana nesumnjivo je pretrpjela gubitke, a gotovo svi izvori govore o njenom povlačenju – turska strana je zadržala nadzor nad područjem koje je držala. Sdruge strane Turci su bez problema mogli pribaviti nove trupe dok je većina srpske snage potrošena u toj bitci. Čak i da je bitka dobivena izgubljen je rat.

Kosovski autori su bili uvjereni u tursku pobjedu – tamošnji bugarski pisac Konstantin, član dvora Lazareva sina jasno piše o turskoj pobjedi. S njim se slaže i katolički piskup Martino Segono s Novog Brda početkom petnaestog stoljeća. Ovo gledište je manje više prihvaćeno u udaljenih promatrača i turskih autora.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.