TAJNA STARA 100 MILIJUNA GODINA: Otkriveno što se krije ispod leda Antartike | Dnevno.hr
Wikimedia

TAJNA STARA 100 MILIJUNA GODINA: Otkriveno što se krije ispod leda Antartike

Autor: Dnevno.hr

Stotine skrivenih potresa sakriveni su ispod Antarktičkog leda, navodi se u novom istraživanju, piše LiveScience.

Da bi to dokazalo, tim znanstvenika proveli su mjesecima leteći oko istočnog Antarktika. Njihovi su konačni rezultati objavljeni i proturječi starijoj geološkoj hipotezi.

Istraživači su vjerovali da je težina masivnih ledenih ploča na kontinentu pričvršćena za koru ispod njih na mjestu, čime se sprječava da se kreće. Čak i sada, web stranica Američkog geološkog istraživanja (USGS) izvještava da kontinent ima neuobičajeno malo potresa u usporedbi s drugim kontinentima, iako USGS priznaje da pregršt seizmičkih senzora u regiji možda neće biti dovoljna da pokupi sve potrese. No, novi rezultati, objavljeni u časopisu Nature Geoscience, sugeriraju da istočna strana Antartika ima toliko potresa kao i drugi, fizički slični dijelovi planeta.

“Naposljetku, nedostatak zabilježene seizmičnosti nije posljedica nedostatka događaja, već nedostatka instrumenata koji su dovoljno blizu snimanja događaja”, napisala je autorica Amanda Lough, sada asistentica u Odjelu za bioraznolikost, znanost o okolišu i okolišu Sveučilište Drexel u Pennsylvaniji, navodi se u priopćenju.

Lough i njezini kolege istraživači putovali su od točke do točke diljem kontinenta, postavivši niz senzora koji su otkrili 27 malih potresa u 2009. godini, u rasponu od veličine 2,1 do razine 3,9. Ovi potresi nikad prije nisu otkriveni zbog izazova bilo kakvog istraživanja na praznom, hladnom mjestu.

“Istočni dio Antartika pripada sličnoj kategoriji ostalih” kratona “- velikih, stabilnih komadića stijene u Zemljinoj koru koja tvori jezgru tektonskih ploča – s rascjepnim sustavima ili mjestima na kojima stresovi planeta povlače kontinente. Kraton ima rupu koja prolazi kroz područje poznato pod imenom Gumburtsevskova Podglavna Planina, koja prolazi kroz sredinu kontinenta.

Istraživači su usporedili tu regiju s kanadskim štitom, kraterom u Sjevernoj Americi koja uključuje većinu Quebeca i istočnog afričkog rasjeda. Istočna antarktička rupa, napisali su, polako se kreće i stara oko 100 milijuna godina.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.