innovation post

Od Vardara pa do Kopernikova kratera

Autor: dnevno.hr

Tko je bio Herman Noordung i kakve je veze imao s tajanstvenom jugoslavenskom Zonom 505?

Krajem Drugog svjetskog rata odvijala se prava mala drama. Jugoslavenski agenti uspjeli su doći do spisa Hermana.Noordunga, rođenog Potočnik. U njegovim dnevnicima bili su nacrti za nadzvučne avione, svemirske postaje i transorbitalne rakete. Tito je konačno u rukama imao alat da postane nezavisan od Moskve i od Washingtona.

Jugoslavensko Područje 51

Tijekom idućih godina više od četiri miljarde tadašnjih dolara uloženo je u gradnju vojne baze Željava. U njoj se trebala istraživati svemirska tehnologija,a dio nje postao je poznat pod imenom Zona 505. Interes je pobudio i kod sovjetskih i kod američkih špijuna, ali i kod neobjašnjenih sila. Naime Aleksandar Ranković je 1949. morao osnovati Odjeljenje za svemirska pitanja, nakon neobjašnjenjih radarskih signala i izvještaja pilota.

Piloti JNA su sedamdesetih imali naredbu kodnog imena Vuka da obore sve letjelice koje budu letjele na više od tri tisuće metara. Naime, oko Željave su cirkulirali brojni svjetlosni efekti i nejasni radarski odjeci. O čijim se špijunskim letjelicama radilo, nepoznato je.

Zbog njene gradnje iseljena su dva sela, a gradnja je trajala 12 godine. Po završetku je postala jedan od najvećih zračnih luka u Europi, ne uzimajući u obzir da je bila grad pod zemljom.

Dio prostorija imao je stropove visok 8 metara, a tuneli su se prostirali 35 kilometara pod planinom. Čuvalo ju je sedam radarskih sustava, a navodno je mogla podnijeti udar atomske bombe. Ratom u Jugoslaviji baza je pokradena i uništena, a prostor je kontaminiran kemikalijama. I danas je u njoj prisutan radioaktivni americij 241.

Sve zbog Slovenca

Herman Potočnik bio je Slovenac rođen u Puli, no poznatiji je pod prezimenom Noordung. U mladosti je unovačen u vojsku. Tijekom Prvog svjetskog rata služio je na krvavoj bojišnici Soče. Zahvaljujući svojoj hrabrosti i zaslugama promaknut je u Oberleutanta. Umirovljen je s činom kapetana, a povukao se pisanju knjiga (i svog dnevnika) u Beč. Tamo je eventualno umro 1929. nakon uznapredovale tuberkuloze. Nikad nije zasnovao obitelj.

Potočnikova knjiga “Problemi putovanja u svemir” služila je kao nadahnući nacističkim znanstvenicima, uključujući i Werneru von Braunu, koji je kasnije postao otac američkog svemirskog programa. Kao jedan od pionira astronautike njegova slika visi u središnjim prostorijama agencija NASA, a navodno je njegovu knjigu proučavao i Arthur C. Clarke.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.