GNU

Mnoge smrti sultana Murada I. u Kosovskoj bitci

Autor: dnevno.hr

Ključni dokaz o srpskoj pobjedi na Kosovu je smrt Murada I. No zašto postoje različiti zapisi o njegovoj smrti?

Kao što znamo Murat I. poginuo je u bitci kod Kosova. Prema nekima umro je od prirodnih razloga, prema drugima u bitci, a prema trećima od ruku ubojica.

Turski kompleks manje vrijednosti

Ukoliko je Murat I. i poginuo od prirodnih razloga uoči ili za bitke, bio bi to događaj bez malo presedana. Veliki vođe ne umiru bezveze kao obični ljudi. Stoga ne treba čuditi što su i turski pisci prihvatili priču o kršćanskom ubojici iako nije jasno da li je to bio Lazar, Miloš Obilić ili netko treći niti kako je počinjeno ubojstvo.

Dramatični dvoboj protivničkih vođa

U književnim epovima Lazar i Murat tijekom bitke kreću u dvoboj i pogibaju od međusobno zadanih rana. Naravno ova verzija je najprivlačnija i književnicima i narodu, no ima najslabije dokaza u izvorima.

Lazar – vođa dvanaestorice žigosanih vitezova

Još jedna verzija priče zapravo pripisuje ulogu Miloša Obilića knezu Lazaru koji se na čelu dvanaestorice vitezova probija do Murata bilo u bitci bilo do šatora i ubija ga. Ako zamijenimo Lazara Milošom ili nekim drugim uzrok i način sultanove smrti se ne mijenjaju.

Turci: kukavićka smrt nakon pobjede u bitci

Većina turskih izvora navodi priču kako se sultan kukavički ubijen nakon bitke dok je obilazio tijela ranjenih i ubijenih svojih i tuđih vojnika. Prema toj verziji ubojica se pretvarao mrtvim da bi u pravom času naglo skočio i zario bodež u sultana. Prema drugim inačicama glumili bi prebjege koji su prišli Muratu da mu se poklone i poljube prsten, a zapravo da ga rane. Začudo, čitava vojska i straža sultana nije bila u blizini jer su gonili Srbe u bijegu.

Posljednja inačica smrti jest da je ubijen prilikom pobjedničke večere u šatoru kada se ubojica približio sultanu da ga zamoli za uslugu.

Smrt kopljem

Anonimni katalonski autor napisao je poslije 1402. prikaz bitke koji je prilično drugačiji i od srpskih i od turskih prikaza. Prema njemu Lazarova vojska uključivala je mnogo Nijemaca i Mađara, a na čelu vojske bio je krupni Mađar. On je prilikom borbe došao u blizinu sultana pa je konjem nasrnuo u smjeru sultana koji je odapinjao strjelice na njega. Mađar se probio i zabio koplje kroz Muratov štit u oklop duboko u tijelo (potpomognut konjaničkim jurišem).

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.