GNU

Miloš Obilić: Srbin, Vlah, Albanac, Mađar ili čak kopile?

Autor: dnevno.hr

Otkud je zapravo došlo ime Miloš i prezime Kobilić?

Ime mu je bilo Obilić, Miloš Obilić

Bugarska kronika napisana 1410ih navodi još jednu verziju priče, no i daje ime viteza koji je ubio Murata. “A među ratnicima biješe čovjek ogromne snage, po imenu Miloš, koji je svojim kopljem pribo nevjernika Murata, baš kao sv. Dimitrije.” Otud potječu razne varijante imena Miloš Kobilić, Miloš Kobilović, Milois, Miloss Kobyla, Milos, Kobilith, Milossus Kobyliczh, Milosch Khobilovitz, Milo Comnene i Minkos Koplaki.

U osamnaestom stoljeću prezime Kobilić postaje Obilić. Prema jednoj teoriji to je zato da ne asocira na kobile već na obilje. Ta varijanta uvriježila se u književnosti i povijesnoj znanosti.

Kopile?

Vlaška ili albanska riječi copil tj. kopil znači dijete ili vanbračno dijete. Pojavljuje se u Vlaha kao i osobno ime, a postoje i sela na Kosovu zvana Kobilići i Kopilovići (naravno, na sjeverozapadnom Kosovu). Alternativna interpretacija jest da je ime došlo od kobila tj. kobilin sin. Otud postoji čak i legenda da je Miloša u djetinjstvu dojila kobila. Jedan osmanski pisac naveo kao vodećeg viteza na protivničkoh strani Dimitrija Yung-olgu (sin yunda tj. Kobile). Naravno, zašto ga onda naziva Dimitrije, a ne Miloš.

Miklos Kaborlovog, vitez lutalica

Mađarska verzija imena Nikola je Miklos, što je prilično slično imenu Miloš koji u srednjem vijeku nije bio tipično srpsko ime (legenda ga je popularizirala među Srbima). Kabilović je moglo doći od mađarskog kaborlovog što znači vitez lutalica. Karizmatični ratnik povezan sa svojim konjem pristaje mađarskoj kulturi koje je bila sinteza ratničkih konjaničkih tradicija i pokrštavanja prijelazom tisućljeća.

Anonimni katalonski autor napisao je poslije 1402. prikaz bitke koji je prilično drugačiji i od srpskih i od turskih prikaza. Prema njemu Lazarova vojska uključivala je mnogo Nijemaca i Mađara, a na čelu vojske bio je krupni Mađar. Tijekom zbrke u bitci grupa njemačkih vtezova probila se duboku u turske linije. Mađarski vitez zakleo se prije bitke na bitku s Muratom prsa u prsa. Tom prilikom je konjem nasrnuo u smjeru sultana koji je odapinjao strjelice na njega. Mađar se probio i zabio koplje kroz Muratov štit u oklop duboko u tijelo (potpomognut konjaničkim jurišem).

Povijesna činjenica jest da je Lazar imao sasvim sigurno Mađare među vojnicima – njegov zet Nikolas Garai bio je moćan mađarski plemić i lojalni vazal.

Miloš Šiptar?

U srednjem vijeku imena koja su završavala na -oš ili -uš nisu bila prirodna u srpskom jeziku ali su se pojavljivala kod utjecaja albanske kulture. Tako je to ime bilo popularno na zapadnom Kosovu gdje je bilo mnogo miješanja Albanaca i Srba.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.