GNU

Miloš Obilić: mit ili stvarna osoba?

Autor: dnevno.hr

Miloš Obilić, srpski nacionalni junak možda uopće nije niti postojao.

Jedan od legendarnih srpskih junaka je Miloš Obilić, srednjovjekovni srpski vitez koji je u bitci kod Kosova 1389. dao svoj žiovt da ubije turskog sultana Murata I i dobije bitku za Srbiju. U 19. stoljeću srpska crkva proglasila ga je svecem.

Suvremeni izvori o njemu šute

Tadašnji srpski izvori o bitci kod Kosova ne spominju, makar su daleko od objektivnih (govore hagiografski o knezu Lazaru). Prvi navod ovog djela je u pismu firentinskog kancelara Colucciooa Salutatiaja u njegovom pismu bosanskom kralju Tvrtku I. datiranom 20. listopada 1389. Miloš Obilić se ne spominje, ali se spominje Muratovo ubojstvo od strane jednog od 12 plemića koji su se probili kroz turske redove do sultanova šatora.

“Neka bude blagoslovljen onaj koji je sa takvom silinom ubio tako snažnog vojvodu zabivši mu nož u grlo i trbuh. I neka budu blagoslovljeni svi oni koji su dali svoje živote i krv kroz slavno mučeništvo kao žrtve mrtvog vođe na njegovoj ružnoj lešini.”

50 godina kasnije i Srbi saznali za svoga junaka

Srpski izvori ubojicu spominju u životopisu Lazareva sina Stefana Lazarevića. Napisao ju je Konstantin Filozof oko 1440-te godine. Obilić se ne spominje, ali se spominje plemeniti plemić koji se zbog zlokobnih jezika lažno pretvarao dezerterom i tako došao do prilike da izbode sultana do smrti.

Nesložni turski izvori

Neki turski izvori (poput pjesnika Ahmedija) spominju anonimnog kršćana koji je izbo sultana dok je on obilazio tjela poginulih neprijatelja. Već su tadašnji autori komentirali zašto prema legendi nije bilo nikakvih čuvara u blizini sultana što je u najmanju ruku čudno. Zato izvori koji govore o Muratovom ubojstvu navode razna objašnjenja: vojska je gonila neprijatelja u bijegu, kršćan je lažno promijenio stranju, pravio se mrtvim, ponudio se kao žrtva.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.