Wikimedia

KRIJE SE U SAMOM MRAKU SVEMIRA Misteriozni planet ne prestaje zbunjivati znanstvenike

Autor: Dnevno.hr

Mnogi astronomi su uvjereni kako su korak do otkrića koji će promijeniti udžbenike diljem svijeta. “Svaki put kada snimamo sliku”, rekao je Surhud More, astronom na Sveučilištu u Tokiju, “Postoji ova mogućnost da se pojavi planet devet na snimci”

Olakotne okolnosti, kojih je sve više, i dalje govore o mogućnosti postojanja devete planete, hipotetskog svemirskog tijela koje je daleko iza Neptuna. Međutim, do sada ga niti jedan teleskop nije uspio snimiti.

Michael Brown, astronom na California Institute of Technology, kaže kako je „vječno optimističan” da će netko uskoro će ga pronaći. Međutim, postoji opravdani razlog da vjeruje da deveti planet, ako postoji, bi mogao biti nevidljiv postojećim opservatorijima.

Prvi dokazi za postojanje devete planete pojavili su se u 2014. kada je otkriće planetoida otkrilo je da je nekoliko mini ledenih svjetova u najudaljenijim predjelima Sunčeva sustava slijedi nešto sumnjivo slične staze oko Sunca. „Ako su stvari u istoj orbiti, onda ih nešto gura”, rekao je Scott Sheppard, astronom s Instituta Carnegie za znanost u Washingtonu i jedan od otkrivača planetoida u 2014. godini.

Brown i njegov kolega Konstantin Batygin napravili su predviđanje dvije godine kasnije: „uznemirujući”, kako ga nazivaju, ima težinu koja je čak između pet i dvadeset zemljinih i slijedi eliptičke putanje čak stotine tisuća puta udaljene više od sunca nego Zemlja.

I Brown i Sheppard vode timovi koji traže planet sa Subaruovim teleskopom na Havajima. Subaru ima široko vidno polje, što pomaže timovima da pretražuju potencijalno područje pretraživanja koja je veličina od 4000 punih mjeseca. Tijekom protekle dvije godine, svaki je tim osigurao tjedan dana gledanja svake godine. Sa savršenim vremenom, to bi bilo dovoljno za pokrivanje većine područja interesa. No, vjetrovite i oblačne noći upropastile su brojne planove.

Čak i ako astronomi pokriti područje pretraživanja, kozmički loša sreća mogla bi zadržati planet skrivenom. Možda je izgubljen u svjetlosnom onečišćenju Mliječnog puta, ili se skriva u svjetlu zvijezde.

Stoga je potrebno planiranje drugih metoda traženja. Jedna je ideja tražiti toplinu koju bi planet trebao emitirati izravno. Luhman je isključio mogućnost da je deveti planet plinovit poput Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna s analizom infracrvenih podataka iz 2014. godine. No, fizičari očekuju manji, hladniji planet devet, koji će zasjati u milimetarskom dijelu spektra, koji je između infracrvenog svjetla i mikrovalova.

Trenutačni milimetarski teleskopi na Antarktici i Čileu mogli bi danas otkriti planet devet, ako bi krenuli u potragu za njim, prema Gilbert Holderu, kozmologu na Sveučilištu Illinois. Ipak, ovi su instrumenti mapirali kozmičku mikrovalnu pozadinu (CMB) ili svjetlo koje je preostalo od početka svemira.

Potraga za devetim planetom će se nastaviti, a u slučaju da deveta planeta ne postoji znanstvenici su uvjereni kako će samo istraživanje doprinijeti mnogim drugim otkrićima, piše Washington Post.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.