foto: wikimedia.commons

Konačno riješen misterij iz 1937. godine: Pronađene kosti slavne američke pilotkinje?

Autor: Hina

Nova studija američkih forenzičara baca novo svjetlo na desetljećima star misterij o nestanku slavne američke pilotkinje Amelije Earhart

Ona je nestala iznad Tihog oceana 1937. tijekom pokušaja leta oko svijeta. Prva je žena pilotkinja koja je sama preletjela Atlantik.

Tri godine nakon njezina nestanka na otoku Nikumaroro otkrivene su kosti za koje se tvrdilo da pripadaju muškarcu.

No po zadnjoj znanstvenoj studiji profesora antropologije sa Sveučilišta Tennessee Richarda Jantza te kosti pripadaju Ameliji Earhart unatoč ranijim osporavanjima.

Otkrila ih je britanska ekspedicija istražujući otok u potrazi za naseljima, stoji u studiji te se dodaje da je jedan od članova ekspedicije naredio istraživanje cijeloga područja pošto je otkrivena ljudska lubanja. Tada su otkrivene i ostale kosti te predmet koji je nalikovao ženskoj cipeli, a kasnije i kutija za čuvanje navigacijskih instrumenata koji se koristi pri letenju.

Kosti su poslane na analizu na Fiji. Janz ih je uz pomoć kompjutorskog programa koji utvrđuje spol i mjere kostura, a koriste ga forenzični antropolozi diljem svijeta usporedio s Earhartinim kostima te zaključio da se mjere poklapaju.

“S 99-postotnom sigurnošću možemo tvrditi da tri kosti s otoka Nikumaroro uspoređene s mjerama Amelije Earhart pripadaju upravo američkoj pilotkinji”, kazao je znanstvenik.

Jantz je pri mjerenju koristio podatke o visini, težini, obliku tijela i proporcijama Amelije Earhart koji se temelje na fotografijama i informacijama s njezinih dozvola za vožnju zrakoplova i automobila.

“Malo je izgleda da kosti neke druge osobe imaju toliko sličnosti s kostima Earhartove”, kazao je Jantz.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Forensic Anthropology.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.