PublicDomainPictures

ISTRAŽIVANJA POKAZALA ‘UVJERLJIVE DOKAZE’: Život na zemlji je došao iz svemira!

Autor: Dnevno.hr

Među teorijama nastanka života na zemlji postoji mogućnost da je život iz svemira donio komet ili asteroid.

“Panspermija”, odnosno ideja da je Zemlja zasađena životom iz drugog svijeta smatra se beskorisnom idejom, jer nalaže kako život može uskočiti od stijene do stijene i ne objašnjava njegovuo nastajanje.

Nova istraživanja sa Sveučilišta Hawaii u Manoi pružaju “uvjerljive dokaze” da su ključni sastojci životnih fosfornih okso kiselina, građevnih blokova kromosoma i presudni za životnu sposobnost repliciranja, došli iz svemira!

Do ovog istraživanja, bilo je nejasno kako su se ti ključni građevni blokovi na zemlji pojavili. Prema ovom istraživanju, uvjeti komete su pravi za stvaranje fosfornih okso kiselina: smrtonosni otrovni fosfin, led i ugljični dioksid, koji se kroz svemir smrzavaju pa nabijaju energijom zračenjem pravi su recept za stvaranje spojeva koji su zaslužni za današnji život.

Rad koji je objavljen u časopisu Nature Communications detaljno opisuje eksperiment u kojem su istraživači ponovno stvorili uvjete koji se mogu naći na kometu. Napravili su umjetni ledeni prostor i u njega pustili istu vrstu zračenja koje se može naći izvan naše atmosfere. To je uzrokovalo kemijske reakcije koje su završile stvaranjem spojeva kojima su se istraživači nadali, fosfor okso kiseline poput onih koji čine kromosome.

“Na Zemlji, fosfin je smrtonosan za živa bića, ali u međuzvjezdanom mediju egzotična kemija fosfina može potaknuti rijetke kemijske reakcije kako bi se pokrenulo stvaranje biorelevantnih molekula kao što su okso kiselinski fosfor koji bi eventualno mogao potaknuti molekularnu evoluciju života.’ piše u radu Andrewa Turnera.

Ako je to pravi porijeklo života na Zemlji, ona kombinira puno elemenata iz drugih predloženih teorija.to bi također značilo da je bar dio života izvanzemaljski.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.