GNU

Albanci u Lazarevoj vojsci 1389.?

Autor: dnevno.hr

Jesu li Albanci sudjelovali u bitci na Kosovu na Lazarevoj strani?

Kosovska bitka sadrži mnoge nepoznanice – koji je bio njen tijek, kakav je zapravo bio njen ishod no i tk ose borio na čijoj strani.

Albanski plemići Musachi tj. Muzaki imaju zabilježeno u svojoj povijesti (u 16. stoljeću) da je Teoder Muzaka poveo “veliku grupu Albanaca” da se pridruže lazarevoj vojsci zajedno s “drugim albanskim plemićima”, i da je poginuo u bitki. Zabilješke iz njihove povijesti sadrže mnoge točne detalje pa je opravdano povjerovati im.

Albanski povjesničara smatraju da je Đerđ Bališić (Srbin kojega albanci svojataju kao albansku ličnost) također sudjelovao no to vjerojatno nije točno. Jedini dokaz za to je bilješka iz pera jednog osmanskog povjesničara koji navodi priču o zavjerama i prekršenim obećajima Balšića, Lazara i Tvrtka. Balšić se u vrijeme bitke nalazio u Ulcinju, a Tvrtko je najbolje rečeno, “žudno iščekivao” ishod bitke.

Osmanski izvori iz 15. stoljeća spominju Albance u Lazarevoj vojsci među bosanskim, mađarskim, češkim i drugim plaćenicima (poput “Franak” – zapravo zapadnih europljana i vojnika iz Vlaške). Doduše, njima je u interesu bilo povećati snagu Lazareve vojske da bi uveličali svoju pobjedu. Tako je Lazar okupio veću vojsku od osmanske možda čak dvostruko ili trostruko (pa su se opili prije bitke jer su bili uvjereni u pobjedu).

Istina jest da je lazar korisio Nijemce u osobnoj straži, a vrlo vjerojatno je imao i mađarske vojnike preko svojih vazalskih dogovora. Srpski izvori stoga govore da su u Muratovoj vojsci bili Grci, Bugari i Albanci. Koliko je to točno nije poznato, ali jest da su ratnička plemena Mirdita i Kelmendi sudjelovali na turskoj strani za što su dobili velike privilegije u plaćanju poreza. Naravno, ukoliko nisu krivotvorili dokaze o tome da izbjegnu plaćanje poraza.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.