flickr

MISTERIJA NA PRAGU ODGONETKE: Koji je princip djelovanja Bermudskog trokuta?

Autor: Dnevno.hr

Bermudski trokut od davnina intrigirao je čovječanstvo radi neobjašnjivih nestajanja brodova, aviona i sl. Poznat je i kao Vražji trokut, Trokut smrti itd.,a je neslužbeni naziv je za morski trokut između Bermuda, Floride i otoka Portorika u Atlantskom oceanu.

Zapisi o nestajanju brodova vode se još od 15. stoljeća, a za sve njih karakteristično je da olupine i putnici nikada nisu pronađeni. Postavlja se pitanje: jesu li zaista u te nestanke umiješane neke misteriozne sile, prelasci u paralelne svjetove, vanzemaljci i sl. ili su dobro istrenirani gusari odgovorni za napade i otmice, ili, pak, nešto treće?!

Jedan od prvih formalnih nestanaka zabilježen je u ožujku 1918. godine kada je nestao jedan od najvećih brodova tog doba USS Cyclops. Toj grdosiji se izgubio svaki trag na putu s Barbadosa prema Norfolku.

Najmisteriozniji nestanak u Bermudskom trokutu dogodio se u prosincu 1945. godine kada je nestalo pet najsuvremenijih vojnih aviona TBM Avenger s 14 članova posade. Da misterija bude još veća, samo par sati kasnije nestao je bez traga i jedan od aviona iz potrage s posadom od 30 članova. Za svima njima tragalo se puna dva tjedna i avionima i brodovima, no, na žalost, bezuspješno.

Proteklih desetljeća na području Vražjeg trokuta nestali su: avion Star Tiger (1948. godine), Britanski transporter York (1952. godine), civilni teretni zrakoplov (1966. godine), dva Stratotankera (1963. godine), tanker Sylvia L. Ossa (1976. godine) itd.

Svim ovim misterijama zajedničko je da je za vrijeme nestanka bilo lijepo vrijeme, piloti ili kapetani broda nikada nisu pozvali pomoć te do dana današnjeg nisu pronađeni ostaci nestalih brodova ili aviona.

Stoga, dati odgovor na gore postavljeno pitanje, zaista je teško, no ako malo bolje razmislite prednost zavrjeđuju nešto malo logičnije i racionalnije teorije, poput one da u Bermudskom trokutu nema nikakvih paranormalnih pojava koje izazivaju nestanke brodova i aviona, već da za nestanke krivi moderni pirati. No, nakon pomnijeg razmišljanja, ova teorija baš ”ne drži vodu” jer bi se kad-tad pojavili ostaci otetih ljudi ili prijevoznih sredstava.

Nekako, teorija da je za ove nestanke odgovorna za sada nepoznata tvar koja je sastavni dio morske vode zvuči primamljivo i racionalno, no tek je treba pomno znanstveno dokazati. Najrealnija teorija govori o prirodnom isparavanju plinova, poput metana, iz podvodnih stijena koji stvaraju mjehure na površini koji mogu prevrnuti brod.

Ne smijemo zaboraviti niti djelovanje snažne Golfske struje koje može prouzročiti veliku katastrofu, a možete samo zamisliti što se sve može dogoditi kad bi se ove nabrojene pojave iz tri teorije spojile u jedno razorno djelovanje sila prirode te zakona fizike i srodnih joj znanosti.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.