fbpx
Foto: Anna Ciurlo UCLA

‘MISTERIJ X7’: Neobična ‘čudna mrlja’ kreće se golemom brzinom prema crnoj rupi u središtu naše galaktike

Autor: Zlatko Govedić

Misteriozni objekt koji polako lebdi prema središtu supermasivne crne rupe u našoj galaktici Mliječnoj stazi mogao bi biti eksplodirani ostatak dviju zvijezda koje su se sudarile, zaključak je nove studije.

Čudna “mrlja”, nazvana X7, ima 50 puta veću masu od Zemljine i kreće se brzinom 1125 km/h. Dok spiralno ulazi u crnu rupu, plimne rastežu ju snažne plimne sile.

Inače, plimna sila jest razlika između djelovanja neke sile na dvije čestice tijela koje se nalazi u polju sile. Primjerice, Mjesec djeluje različitom gravitacijskom silom na čestice na Zemljinoj površini na strani bližoj Mjesecu, u Zemljinu središtu i na Zemljinoj površini na strani daljoj od Mjeseca, a posljedice plimne sile na površini Zemlje su morske mijene. Plimna sila izduljuje elastično tijelo u smjeru djelovanja sile, u ekstremnim slučajevima može dovesti do špagetifikacije.


Analizom 20 godina promatračkih podataka, astrofizičari konačno imaju teoriju o tome što je mrlja: oblak krhotina izbačenih iz direktnog sudara dviju zvijezda.

“Nijedan drugi objekt u toj regiji nije pokazao tako ekstremnu evoluciju. Počeo je u obliku kometa i ljudi su mislili da je možda takav oblik dobio od zvjezdanih vjetrova ili mlazova čestica iz crne rupe. Ali dok smo ga pratili 20 godina, vidjeli smo da postaje izduženiji. Nešto je moralo staviti ovaj oblak na njegovu poseban put sa svojom posebnom orijentacijom”, kaže glavna autorica Anna Ciurlo, pomoćnica istraživača na Sveučilištu Kalifornije (Los Angeles, SAD).

Slijedi mu špagetifikacija

Crne rupe nastaju kolapsom divovskih zvijezda i rastu neprestano gutajući plin, prašinu, zvijezde i druge crne rupe u galaktikama u kojima nastaju zvijezde koje ih sadrže. To grabežljivo jedenje, uz spajanje s drugim crnim rupama, može uzrokovati širenje kozmičkih čudovišta u mase koje se kreću od stotina tisuća do milijardi puta veće od Sunčeve mase, pretvarajući ih u ogromne supermasivne crne rupe koje se obično nalaze u središtu galaktika.

X7 se nalazi na 170 godina dugoj eliptičnoj orbiti oko supermasivne crne rupe Mliječne staze nazvane Sagittarius A*.

Promjene u obliku oblaka krhotina, međutim, sugeriraju da neće stići tako daleko. Umjesto toga, rastrgat će ga moćna gravitacija ogromne crne rupe, rastežući se u dugački, “špagetificirani” rezanac materije prije nego što ga zauvijek proguta.

Istraživači tvrde da je X7 mrlja plina i prašine nastala spajanjem dviju zvijezda – događaj za koji kažu da je vrlo čest, osobito oko crnih rupa. Dok su se zvijezde sudarale i spajale, izbacile su oblak goruće plazme koji je potom postao divovska mrlja.
“Ovo je vrlo zbrkan proces: zvijezde kruže jedna oko druge, približavaju se i spajaju, a nova je zvijezda skrivena u oblaku prašine i plina. X7 bi mogao biti prašina i plin izbačeni iz spojene zvijezde koja je još uvijek tamo negdje”, dodaje Ciurlo.

Kako bi potvrdili svoju teoriju i svjedočili ekstremnim promjenama na mrlji kako se približava kraju svog života, astronomi će nastaviti proučavati oblak tražeći još tragova.

“Kontinuirano praćenje X7 omogućit će nam da izbliza svjedočimo ovim ekstremnim promjenama koje završavaju konačnim plimnim rasipanjem ostataka ove intrigantne strukture”, zaključuju istraživači.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.