Screenshot/Youtube

Misterij triju lubanja potresa Ameriku: Nitko nema pojma što se dogodilo

Autor: Zlatko Govedić

Dok su kopali temelje za novu kuću, radnici građevinske tvrtke Wiley Paving u ulici Narrumson Road u gradu Wallu (okrug Monmouth, New Jersey, SAD) u srijedu, 13. ožujka, otkrili su tri ljudske lubanje i nekoliko kostiju. Vlasti su objavile malo detalja o otkriću, no forenzičari i lokalni povjesničar surađuju s policijom kako bi riješili misterij.

“Kosti su pronađene duboko u zemlji pa vjerujem da su ostaci tijela bili pokopani u obiteljskom groblju. U prošlosti je bilo uobičajeno da farmerske obitelji pokapaju svoje članove u zemlju na kojoj su radili, ponekad i generacijama. No budući da se zemlja nakuplja s gradnjom stambenih naselja, iznenadilo me je što su ih uopće pronašli”, kaže povjesničarka De Hearn.

“Uznemirujuća otkrića zakopanih kostura česta su na gradilištima. Međutim, ako su ostaci ljudi pokopani na obiteljskoj farmi, bilo bi vrlo neobično da su oni pokopani tamo bez ikakvog zapisa o odobrenju za pokop. To odobrenje obično bi došlo od župne crkve”, tvrdi forenzična antropologinja i patologinja Angelique Corthals s John Jay College of Criminal Justice (New York, SAD).

Povijest ili kriminal?

Nedostatak ljesova pronađenih na lokaciji ne odvraća Hearn od njezine teorije. Nije bilo neuobičajeno, pogotovo u ranijoj povijesti farmi da se mrtvi pokapaju samo umotani u deke.

Ulice na tom području nose imena američkih domorodaca poput “Algonkin Trail” i “Minnesink Road”. Hearn nije sigurna zašto su baš ta imena odabrana, ali lokalna plemenska zajednica Lenni Lenape često je posjećivala to područje ljeti.

“Ovdje su dolazili zbog ribe, školjaka, ostriga i morskih plodova i kako bi se rashladili”, objašnjava povjesničarka. Ipak, ona ne vjeruje da je područje oko Narrumson Roada groblje američkih domorodaca, već da je riječ o obiteljskom grobu.
Dok su groblja američkih domorodaca “uvijek vrlo vjerojatna stvar u Americi”, Corthals kaže da se pregledom ostataka i njihovog položaja često može reći je li to slučaj:

“Jedan od najuočljivijih načina procjene starosti kostiju jest postojanje tragova moderne medicine, poput plombi u zubima ili zlatnih zuba”.

Ovaj hrvatski kralj nosio je prsten s magijskim zapisom: Stručnjaci ga nikad nisu dešifrirali
Kako ustanoviti uzrok smrti?

Ustanoviti uzrok smrti još je veći izazov. “Pregled kostiju može pružiti tragove medicinskih problema, poput teške anemije, nedostatka vitamina D i pothranjenosti”, tvrdi forenzičarka i dodaje:

“Moguće je naslutiti mogućnost bolesti, ali ne možete sa sigurnošću reći je li bolest uzrokovala smrt. Kada postoje dokazi o traumi, na gradilištu postoji šansa da ih je zapravo uzrokovao kamion, ali bit će očito ako se trauma dogodila nakon smrti.

Naime, ako je trauma nastala dok je osoba još bila živa, bit će dokaza da je tijelo odmah počelo s procesom regeneracije”.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.