fbpx
Ilustracija: Wikimedia Commons

MISTERIJ PRVOG MEĐUZVJEZDANOG OBJEKTA: Izgleda kao cigareta, a kada nam se približio, enormno je povećao brzinu

Autor: Zlatko Govedić

‘Oumuamua je objekt iz svemira koji je otkriven u listopadu 2017. godine. Sama imenica ‘oumuamua dolazi iz havajskog jezika i znači “izviđač”. To je prvi poznati međuzvjezdani (interstelarni) objekt koji je posjetio Sunčev sustav.

Otkriven je s pomoću teleskopa Pan-STARRS1 na Havajima, a objekt se nalazio oko 200 milijuna kilometara od Zemlje. Trenutno se nalazi na udaljenosti većoj od 3 milijarde kilometara od Sunca, što je oko 20 puta udaljenosti Plutona od Sunca.

Taj je objekt veoma neobičan jer njegova putanja i brzina ukazuju da nije formiran u Sunčevu sustavu. Također, njegov je oblik neobičan, što ukazuje da nije tipičan komet ili asteroid. Njegova duljina je oko 800 metara, dok je širina samo 80 metara. To ga čini vrlo tankim i dugim, gotovo poput cigare.


‘Oumuamua trenutno se udaljava od Sunca brzinom od oko 315.000 km/h.

Njegovu putanju proučavaju znanstvenici kako bi bolje razumjeli prirodu objekata koji dolaze između zvijezda i kako bi utvrdili ima li još takvih objekata u blizini Sunčeva sustava.

Nove teorije

Čak i danas, točna priroda i podrijetlo ‘Oumuamue i dalje je predmet znanstvenih istraživanja, a znanstvenici pokušavaju utvrditi od čega je točno objekt napravljen, odakle je došao i koliko je dugo putovao svemirom.

Bilo je čak i sugestija da bi on mogao biti neka vrsta izvanzemaljske letjelice.

Sada je, međutim, dvoje znanstvenika iznijelo novo objašnjenje za zagonetnu svemirsku stijenu koje bi, čini se, jednom zauvijek mogla odbaciti svaku ideju da je riječ o umjetnoj strukturi.

Njih dvoje objašnjavaju da je ‘Oumuamuino neobično ubrzanje za vrijeme prolaska kroz naš solarni sustav rezultat prisutnosti molekularnog vodika koji se pretvorio u plin kada se približio Suncu.
“S obzirom na informacije koje imamo, mislim da je ovo naša najbolja nada da objasnimo ‘Oumuamuu bez potrebe za pribjegavanjem senzacionalnijim idejama. Uzbuđeni smo zbog ove ideje jer se čini vrlo generičkom i prirodnim objašnjenjem za proces koji bi se ionako trebao dogoditi”, kaže suautorica studije Jennifer Bergner, astronomkinja sa Sveučilišta Berkeley (Kalifornija, SAD).

Ipak, nisu svi uvjereni u to tumačenje. Primjerice, harvardski astronom Avi Loeb dugo je tvrdio da bi ‘Oumuamua mogla biti izvanzemaljska letjelica.

“Nemoguće je da sav vodik zarobljen duboko u unutrašnjosti objekta ode na površinu, a da usput ne oslobodi atome kisika. Imajte na umu da je ‘Oumuamua imala veličinu nogometnog igrališta. Kako sav vodik s dubine od nekoliko desetaka metara može dospjeti na površinu, a za sobom ostaviti objekt od čistog kisika? To je nevjerojatno”, zaključuje Loeb.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.