Screenshot/Youtube

MISTERIJ ‘PLAVE RUPE’: Ukleto mjesto koje guta ljude! Jesu li na djelu uklete, podzemne sile?

Autor: ZG/Dnevno.hr

“Plava rupa” ponor je dubok 120 metara, udaljen 8 kilometra od egipatskoga grada Dahaba. Zovu je “groblje ronilaca”, međutim to ne sprječava tisuće njih da svake godine dođu roniti, ignorirajući sve više metalnih ploča koje vise na obližnjoj stijeni, a podsjetnik su na tragično poginule. Zbog manjka javnih podataka, teško je reći koliko je “Plava rupa” uzela ljudskih žrtava.

Ronioci u Dahabu kažu da je taj podatak najmanje dvjestotinjak njih u posljednjih deset godina. Tarek Omar, 55-godišnji tehnički ronilac iz Dahaba, počeo je istraživati Plavu rupu 1992., fasciniran pričama o prokletstvu. Postao je poznat kada je 1997. iz rupe izvukao tijela dvojice irskih ronilaca, imenom Conor O’Regan i Martin Gara. Od tada je iz Plave rupe izvukao 20 tijela, zaradivši pritom mračni nadimak “sakupljač kostiju”.

Na 56 metara dubine, zid stijene nestaje, otkrivajući šupljikavi tunel dug 26 metara iz Plave rupe do dubokog oceana. “Predivno je, sliči na stajanje u podvodnoj katedrali. Problem je u tome što ronioci zarone pedesetak puta negdje i misle da znaju sve, ali realno nisu spremni za tu dubinu i uvjete”, svjedoči tamošnji instruktor ronjenja Alex Hayes. Što ronilac uđe dublje, veći je učinak na njegov organizam, a ta narkoza često se naziva “martini efekt”.

Usprkos upozorenjima i propisima od strane vlasti, ronioci hrle u Plavu rupu. Najpoznatiji smrtni slučaj dogodio se 2000. kada je nestao instruktor ronjenja Jurij Lipski. On je samostalno odlučio da zaroni, stigao je do dna, ali je tamo postao dezorijentiran. Kad je shvatio da neće izroniti, skinuo je masku s kisikom i samo nestao. Poslije je otkriveno da je sa sobom imao i video-kameru koja je bila pričvršćena za njegovu kacigu. Tako je nesretni ronilac snimio vlastitu tragediju.

Do dana današnjega ove misteriozne smrti nisu razriješene pa se neki komentatori pitaju jesu li na djelu kakve tajne, neljudske sile koje dopiru iz dubina Zemlje.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.