Misterij ‘nevjerojatne palače’ u blizini Jeruzalema

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Izraelski arheolozi pronašli su ‘nevjerojatnu palaču” iz doba biblijskog Kraljevstva Judeje na teritoriju Jeruzalema.

Pažljivo isklesane kamene strukture s brojnim detaljima i drugi predmeti pronađeni su na oko tri kilometra južno od Starog grada u Jeruzalemu.

Arheolozi ističu da su neki od predmeta uredno zakopani u zemlju, ali da nije jasno zbog čega je to učinjeno.

Pretpostavlja se da je palača sagrađena između osmog i sedmog stoljeća prije Krista.

Među artefaktima su pronađeni ukrasni dijelovi tri stupa i golemi okviri za prozore, piše portal Danas.rs.

“Stupovi, za koje pretpostavljamo da su ih izgradile kraljevski arhitekti između desetog i šestog stoljeća prije Krista, su među najljepšim i najimpresivnijim koji su do sada pronađeni”, rekli su u  Izraelskom odjelu za antikvitete (IOA).

Dodali su da ih je “veoma iznenadilo” što su tri stupa “uredno zakopana, jedan preko drugoga”.
“U ovom trenutku, teško je reći tko je sakrio stupove na ovaj način i zašto su to učinili”, rekao je profesor Jakov Biling, voditelj iskopavanja. Dodao je kako “pokušavaju riješiti taj misterij ove jedinstvene lokacije“.

Profesor Biling kaže da je velika građevina čiji su ostaci pronađeni vjerojatno uništena tijekom babilonskog osvajanja Jeruzalema 568. godine prije Krista.
Iz IOA ističu da su stanovnici ove “grandiozne građevine” imali “fantastičan” pogled na Davidov grad ili Wadi Hilweh na arapskom, kao i na judejski hram na svetom platou koji Židovi nazivaju još Jeruzalemski hram, a muslimani Haram al-Sharif.

Arheolozi pretpostavljaju da je u građevini stanovala kraljevska ili plemićka obitelj.

Ornamenti na stupovima, ističu iz IOA-e, su vizualni simboli iz razdoblja Kraljevstva Judeje i Izraela, a nalaze se i na kovanici od pet šekela koja se danas koristi u Izraelu.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.