Ilustracija: Pixabay

MISTERIJ KROKODILA-UBOJICE: Nitko ne zna gdje je zloglasni ‘Gustave’ koji je dosad pobio tristotinjak ljudi

Autor: Zlatko Govedić

Ogromni krokodil pod nadimkom “Gustave” desetljećima terorizira mještane u blizini jezera Tanganyike u Burundiju. Možda zvuči kao zaplet horor filma, ali ovo konkretno čudovište zapravo je stvarno – 7 m dugački nilski krokodil koji tjera strah u srca mještana od prvih napada 1987. godine.

Tijekom desetljeća taj je golemi gmaz povezivan s nizom smrtonosnih napada u selima uz sjeveroistočnu obalu jezera Tanganyike, a prijavljeni broj smrtnih slučajeva premašuje 300.

Neki vjeruju da bi Gustave mogao biti star čak 100 godina, iako znanstvenici vjeruju da je vjerojatnije da je brojka bliža 60. U svakom slučaju, zvijer je neporecivo smrtonosna.

Unatoč zajedničkim naporima lovaca u regiji, nitko ga nije uspio uhvatiti ili usmrtiti.

Takvi su pokušaji čak snimljeni za dokumentarac “Capturing the Killer Croc” iz 2004.,  koji je pratio skupinu koja je namjeravala uhvatiti životinju i pustiti je daleko od ljudskih naselja.

Ipak, neizbježno, njihovi napori da uhvate Gustaveas  pomoću sofisticirane zamke završili su neuspjehom.

Međutim, nije sve izgubljeno.




Nedavno su viđenja zvijeri nestala, što sugerira da je golemi krokodil ili uginuo prirodnom smrću ili se preselio na neko drugo područje.

Nisu pronađeni tragovi tijela, pa još nije jasno je li živ ili ne.

Iako bi se moglo činiti da to pruža malo predaha za mještane, mogućnost da on još vreba u vodama oko njihovih sela znači da se još ne mogu opustiti.




Koliko oni znaju, Gustave ih možda promatra iz sjene čekajući priliku za novi napad.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.