Ilustracija

Misterij ‘antizvijezda’: Nekoliko objekata u našem galaktičkom susjedstvu možda krije veliku tajnu!

Autor: Zlatko Govedić

Tim astronoma koje je predvodio Simon Dupourqué s francuskog Instituta za astronomiju i planetologiju objavili su studiju prema kojoj 14 objekata u našem galaktičkom susjedstvu kriju veliku tajnu. Naime, mogla bi biti riječ o tzv. antizvijezdama, tj. zvijezdama sazdanima od antimaterije.

Ako daljnja istraživanja potvrde da je doista riječ o zvijezdama sastavljenima od antičestica, to će biti veliki iskorak u otkrivanju tajni svemira.

Svaka čestica materije koja čini sve što vidimo oko sebe, poput elektrona i kvarkova, ima pandana s identičnim osobinama, ali suprotnog električnog naboja. Smatra se da su čestice i antičestice nastale u jednakim količinama na početku svemira. Kada se čestice materije i antimaterije sudare, one se međusobno uništavaju uza snažnu emisiju gama zračenja, po čemu bi one i dalje trebalo da postoje u jednakim količinama, no iz nekog razloga materije je ipak više – očito.

Budući da bi se antizvijezde ponašale slično poput običnih zvijezda, bilo bi ih prilično teško otkriti, osim ako se materija, poput međuzvjezdane prašine, ne nagomila na površini antizvijezde, gdje bi je uništila njena antimaterija. U tom bi se slučaju pojavio višak gama zraka koje bi astronomi, teoretski, mogli otkriti.

Zaintrigirani ovom mogućnošću naučnici su analizirali podatke dobijene tokom desetogodišnjih posmatranja sa teleskopa „Fermi“. Otkrili su da se među goto 5.800 izvora gama zračenja nalazi 14 tačaka koje emituju gama zrake energetskog potencijala koji nastaje kada se sudare materija i antimaterija.

U studiji se zaključuje da bi na 400.000 običnih zvijezda mogla postojati jedna sačinjena od antimaterije.

No čak i ako je to istina, ni dalje ne bismo imali odgovor na pitanje gdje je nestala sva preostala antimaterija.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.