Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

MASONERIJA U HRVATA: Djelovali preko UDBE, a djeluju i danas!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Nastanak masonerije u Hrvatskoj datiramo u sredinu 18. stoljeća kada su se hrvatski časnici vratili u domovinu nakon sedmogodišnjeg rata (1756.-1763.) u Francuskoj i drugim zemljama. Prvu masonsku ložu osnovali su granični oficiri u Glini 1759. godine pod imenom “L’amitie querre” u kojoj je pored ostalih oficira bio i pukovniik grof Ivan Drašković. Ova loža u svome radu služila se francuskim jezikom.

Drugu ložu “Prudentia” osnovao je u Zagrebu grof Ivan Drašković 1773. godine nakon što je napustio vojničku službu i došao u Zagreb. Treća loža u Hrvatskoj “Vigilantia” osnovana je 1773. godine u Osijeku, a zatim su osnovane još neke lože u Križevcima, Otočcu, Karlovcu kao graničnim mjestima u kojima su bili oficiri. Četvrtu masonsku ložu pod imenom “L’union parfaite” osnovao je grof Drašković u Klenovniku kraj Varaždina. Loža je kasnije promijenila ime u “Libertas”” te se u svom radu služila latinskim jezikom. Kako većina članova nije poznavala latinski, neki su se članovi od nje odcijepili i osnovali novu ložu pod imenom “Zu dem drei drahen”, koja se služila njemačkim jezikom i stavila se pod zaštitu velike njemačke lože u Berlinu. Taj period završava 1795. godine kada je car Josip II. zabranio slobodno zidarstvo u Habsburškoj Monarhiji što označava kraj javnog djelovanja prve generacije loža.

Početkom 19. st., i to od 1805. do 1814. godine nastaju nove lože. Nakon okupacije naših krajeva, francujski oficiri stacnirani u Hrvatskoj rade na osnivanju loža u Dubrovniku, Splitu, Zadru i Karlovcu. Hrvatsko građanstvo bilo je neprijateljski raspoloženo prema slobodnim zidarima. Tako je jednom prilikom masa građana navalila na prostorije lože u Karlovcu i potpuno ih razrušila. Rušenje tih prostorija lože zaplašilo je slobodne zidare pa su prestali s obnavljanjem loža. Postojeće lože prestale su s radom i zamrle.

Tek 1873. dolazi do novog, trećeg ili modernog perioda, kada je u Sisku osnovana loža “Nächstenliebe”, pod zaštitom velike lože Njemačke. Osnovali su je intelektualci i trgovci iz Siska, koji je tada bio značajan trgovački grad jer su kroz njega prolazili putevi za istok. Među osnivačima lože bio je Fiegel, činovnik Dunavskog parobrodarskog društva, a koji je bio njen rukovodilac. Fiegel se kasnije preselio u Beč, pa je njegovim odlaskom loža prestala raditi, ali je i dalje ostala u registru kao organizacija.

Dr. Adolf Mihalić, dr. Ivan Bojničić i još neki službenici Statističkog ureda u Zagrebu spojili su se sa sisačkom ložom pa su 1895. osnovali zajednički ložu pod imenom “Ljubav bližnjemu” koja je surađivala s beogradskom ložom “Pobratim” i riječkom “Sirijus”. Tako su masoni 1911. dobili prvi Hram u Zagrebu, na tadašnjoj adresi Mošinska 22 (danas Nazorova 24). Za vrijeme NDH cijeli je hram devastiran, a nestao je i kip Ivana Krstitelja, rad Rudolfa Valdeca. Danas je hram preuređen u stanove, a na ulazu u hodniku ostale su crno-bijele pločice. Dolaskom fašizma u Italiju 1922. zabranjena je loža “Sirijus” te je prestala s radom. Inače, i u Osijeku je 1912. osnovana masonska loža “Budnost” koja je djelovala sve do 1940. kada su zabranjene sve lože na području bivše Jugoslavije. U Zagrebu je 1913. osnovana loža “Maksimilijan Vrhovac” koja je ime dobila po jednom od najistaknutijih članova stare masonske lože “Prudentia”.

Godine 1919.u Zagrebu je osnovana loža “Grof Ivan Drašković”, no kako je unutar nje došlo do svjetonazorskih sukoba, dio članova istupio je iz nje i godinu dana poslije osnovao novu ložu pod imenom “Pravednost”. Iste godine kad i “Grof Ivan Drašković” osnovana je i loža pod imenom “Jugoslavija”, a uskoro i još nekoliko njih: “Prometej”, “Amitia”, “Libertas”; “Hrvatska vila”, “Ivanjski krijes” itd.

Nakon završetka rata 1919. godine sve lože u Jugoslaviji su se ujedinile i osnovale veliku ložu “Jugoslavija”, koja se oslanjala na konvent “Velikog orijenta” Francuske u Parizu.

U postojećoj loža “Ljubav bližnjem” u Zagrebu među članovima postojali su sukobi na nacionalnoj osnovi. Jedan dio članova bio je protiv pristupanja pod okrilje velike lože “Jugoslavija”. Kako su neslaganja postajala sve veća, ova loža nije normalno radila sve do 1926. godine kada je odlučeno da loža počne aktivnije djelovati.

Pošto nije mogla postojati bez potpore velike lože “Jugoslavije”, neki članovi osnovali su još dvije nove lože “Prometej” i Amitia”. Ove dvije nove lože zajedno sa ložom “Ljubav bližjem” osnovale su 1929. godine svoju veliku ložu “Libertas”. Pravila za rad ove lože potvrđena su od Banske vlasti u Zagrebu.

U Dubrovniku je od 1924. do 1940. djelovala masonska loža “Sloboda”. Okupljala je 40-ak članova i okupljala intelektualce, časnike, odvjetnike i inženjere. U Splitu je 1926. osnovana loža “Pravda” koja je okupljala 60-ak članova.

Naš poznati povjesničar i mason Gjuro Szabo u proljeće 1940. u sjedištu hrvatske masonske lože Prudentia na zagrebačkoj adresi Vlaška 5 fotografirao je tamnu sobu u kojoj su se oni okupljali, a potom je zatvorio je i zaključao metalna vrata koja su kasnije prikazana na okviru njegove poznate knjige “Stari Zagreb”. Tim je činom Prudentia i simbolički prestala postojati, nakon što su se u tom istom prostoru do tog trenutka okupljali 150 godina. Treća generacija loža slobodnih zidara bila je završena. Inače, metalna se vrata danas nalaze u muzeju grada Zagreba. Potpuno su restaurirala i obojena u crno, a uz njih stoji opis “vrata trgovine”.

Isto, postojalo je i nekoliko židovskih loža, npr. “Zagreb 1090” koja je osnovana 1927. u Jurišićevoj 4 (gdje je danas pošta), te loža “Menora” osnovana 1938. u Osijeku.

Nakon 1940. dolazi do raspuštanja loža u cijeloj bivšoj državi, pa su neki Masoni u zagrebu osnovali klub “Grič”. Za vrijeme NDH došlo je do progona masona. Štoviše u rujnu 1941. petnaestak masona poslano je u ustaški logor Stara Gradiška gdje su svi pobijeni.

Nakon Drugog svjetskog rata bivši članovi loža uglavnom su se posvetili svjetovnim zanimanjima, no njihova su imena proslijeđena “Upravi državne bezbednosti” (UDBA-i) koja je počela s operacijama praćenja i bilježenja aktivnosti bivših pripadnika slobodnih zidara.

I dan-danas postoji nekoliko masonskih loža koje imaju i svoje internetske stranice.

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.