fbpx
Ilustracija: Pixabay

MARSOVCI SU IPAK POSTOJALI? Rover ‘Perseverance’ otkrio moguće znakove drevnog života na Crvenom planetu?

Autor: Zlatko Govedić

Najnoviji NASA-in rover za Mars došao je do otkrića koje bi moglo ukazati na prisutnost života na Marsu u dalekoj prošlosti.

Potvrda da je nekoć postojao život na Crvenom planetu – najvjerojatnije u vrijeme daleke prošlosti kada je Mars bio dom rijekama i oceanima tekuće vode – bilo bi jedno od najvažnijih znanstvenih otkrića u povijesti ljudske civilizacije.

Stoga ne čudi da je NASA provela desetljeća pretražujući Mars tražeći dokaze.


Njegov najnoviji alat koji pomaže u toj potrazi jest Perseverance – rover veličine automobila koji je sletio na Crveni planet 2021. godine i od tada provodi svoje vrijeme ljuljajući se po površini kratera Jezero u potrazi za tragovima.

Nedavno je rover otkrio dokaz organskog ugljika na Marsu – primamljivo otkriće za koje znanstvenici vjeruju da bi moglo biti znak drevnog života mikroba.

“Organski organizmi čine život kakav poznajemo. Vidjeti organski ugljik na Marsu daje nam priliku da shvatimo jesu li građevni blokovi za život bili prisutni na planetu u prošlosti, što je istovjetno načinu na koji se život razvijao na Zemlji”, objašnjava astrobiologinja Amy Williams sa Sveučilišta Floride (Gainesville, Florida, SAD).

Kako stvari stoje, nemoguće je sa sigurnošću znati jesu li te organske molekule rezultat bioloških ili geoloških procesa, no čak bi i ovi potonji ipak mogli ukazivati ​​na prijašnju nastanjivost planeta.

Što god da je u pitanju, sigurno ćemo saznati više u sljedećih nekoliko godina kada NASA-ina misija pokupi uzorke s Marsa, koje je ostavio rover i prenese ih natrag na Zemlju.

Njihovo izravno proučavanje u laboratoriju bit će najbolji način da se sa sigurnošću utvrdi što oni jesu.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.