Foto: Screenshot

Malo tko zna koji je najveći i najstariji organizam na svijetu, a kamoli kako se on glasa

Autor: H.B.

Pando, masivni šumski organizam sastavljen od 47 000 stabala koje dijele isti DNK i rastu na površini od preko 40 hektara u Utahu, možda je jedan od najvećih i najstarijih živih organizama na Zemlji. Iako postoji već možda 12 000 godina, ovaj jedinstveni organizam donosi zanimljive mogućnosti za znanost i umjetnost.

Nedavno objavljeni snimci omogućuju nam da čujemo ovo čudo prirode kao nikad prije. Snimci su stvoreni pomoću hidrofona koji je postavljen unutar šupljine na bazi jednog od Pandoovih stabala i spušten sve do korijena drveća. Očekivalo se da nećemo čuti mnogo, ali rezultati su bili iznenađujući. Snimljeni zvukovi obuhvaćaju nježno šuštanje lišća u šumi, koji vibracijama putuju kroz drvo i korijenje sve do tla.


Znanstvenici misle da su riješili jedan od najvećih misterija: Evo kako funkcionira svijest

“Zvuk koji čujete, vjerojatno su milijuni listova u šumi koji titraju i prenose vibracije kroz grane i korijenje u tlo”, objasnio je umjetnik zvuka Jeff Rice.

Osim ovih zvukova, hidrofon je čak uhvatio i zvuk udaranja po grani udaljenoj 90 metara, iako taj zvuk nije bio čujan u zraku na toj udaljenosti. Ovo podržava teoriju da je korijenski sustav Pando-a povezan na način koji se rijetko viđa u prirodi.

Pando je u opasnosti

Podijeljeni korijenski sustavi česti su kod aspena, ali veličina i starost Pandoa čine ga jedinstvenim. Iako aspeni mogu razmnožavati sjemenkama, to se rijetko događa jer su velike šume aspena obično jednog spola i genetski su klonovi iste jedinke.

Nedavno je utvrđeno da Pando propada, a ljudske aktivnosti, uključujući krčenje šuma i uništavanje predatora koji reguliraju brojnost biljojeda, ozbiljno ugrožavaju njegovo preživljavanje. To čini zvučne zapise Pandoa još dragocjenijim jer bi mogli poslužiti kao dokumentacija zdravlja ovog ekosustava i temelj za buduća istraživanja.

Pando, koji je dobio ime po latinskoj riječi “Pando,” što znači “širim se,” ostavlja nas da zamišljamo dubine tajanstvenih svjetova koji se odvijaju ispod površine ovog jedinstvenog organizma.

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.