fbpx
Ilustracija

LOŠE VIJESTI: NASA objavila da bi katastrofa od udara asteroida bila neizbježna! Preostaje jedino evakuacija

Autor: Zlatko Govedić

Neki dan smo pisali kako je u ponedjeljak, 26. travnja, NASA u suradnji s kolegama iz Europske svemirske agencije (ESA) započela vježbu “Planetary Defense Conference Exercise – 2021”. Stručnjaci je trebalo da pokušaju pronaći rješenja u okviru simuliranog scenarija u kojem je potrebno razmotriti sve opcije i obraniti Zemlju od udara asteroida, ili pak izračunati gdje će udariti i koje će biti posljedice.

U ponedjeljak, 3. svibnja, NASA je objavila rezultate simulacije. Loša vijest! Katastrofa bi bila neizbježna, čak i u slučaju kada bismo za obranu imali na raspolaganju rok od šest mjeseci.

“Ako bismo se suočili s takvim scenarijem u stvarnom životu, s trenutnim mogućnostima, ne bismo mogli lansirati bilo koju svemirsku letjelicu u tako kratkom roku”, zaključili su sudionici Konferencije.

Jedini odgovor na takav događaj bila bi evakuacija ugroženog područja prije nego što ga asteroid pogodi.

Ipak, NASA već radi na tehnologiji odbijanja asteroida i planira lansirati svoju prvu test misiju sustava “Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida” (Double Asteroid Redirection Test), “DART” krajem 2021. godine koji bi trebalo da stigne na asteroid Dimorphos do jeseni 2022. godine.

Misija će pokušati promijeni orbitu asteroida i eventualno dokazati da bi takva strategija u budućnosti mogla spriječiti udarce nebeskih tijela bliskih Zemlji.

“Iako asteroid Dimorphos ne predstavlja nikakvu prijetnju za Zemlju, nalazi se na savršenom mjestu na kojemu možemo obaviti testiranje te tehnologije prije no što nam stvarno bude potrebna”, kaže Andrea Riley, izvršna direktorica programa “DART”.

NASA trenutno prati oko 25.000 opasnih nebeskih tijela bliskih Zemlji, a svakog tjedna popis se povećava za 30-ak novih objekata.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.