Foto: Screenshot/Twitter

Ljudi prestaju jesti meso nakon ove snimke: Pogledajte što se događa kada ga posolite

Autor: I.G.

Na društvenim mrežama je objavljen video koji prikazuje zanimljivu reakciju koja se događa kada se sol utrlja na svježi komad mesa. Neki korisnici koji su ostavili komentar ispod videa rekli su kako sada razmišljaju o tome da prestanu jesti meso u potpunosti.

Naime, na snimci se vidi zanimljiva reakcija do koje je došlo kada je sol utrljana svježi komad mesa koje liči na govedinu. Meso se počelo stezati i grčiti kao da je još živo.


Mediji navode kako meso koje se koristi u ovom slučaju mora biti izrazito svježe, odnosno toliko svježe da su neuroni u medu i dalje aktivni. Kada sol dotakne neurone, dolazi do reakcije te meso počinje izgledati kao da ima spazme.

Znanstveno objašnjenje

Jedno objašnjenje za ovaj fenomen objavljen je prošle godine u časopisu Scientifi American: “Sve su stanice polarizirane, što znači da se koncentracija nabijenih atoma, zvanih ioni, tekućine unutar njih razlikuje od tekućine izvan njih. Ta razlika u koncentracijama iona stvara razliku u naboju (ili naponu) na membrani. Ova razlika – nazvana membranski potencijal – omogućuje neuronima da rade.”

Foto: Screenshot/Twitter

Nastavlja se: “Neuroni su visoko specijalizirane stanice koje obrađuju i prenose električne signale. Kada nisu aktivirani, neuroni održavaju svoj membranski potencijal aktivnim pumpanjem natrijevih iona i pumpanjem kalijevih iona, održavajući razliku napona od otprilike -70 milivolti.

“Međutim, kada se neuron aktivira, otvaraju se specifični kanali koji dopuštaju ulazak natrijevih iona. U određenom trenutku svi kanali se zatvore, a te aktivne pumpe rade na obnavljanju potencijala membrane u mirovanju – ali ne prije nego što potaknu otvaranje obližnjih kanala.
Ovaj tip je preživio pravi horor: ‘Nešto mi je iskočilo iz čela i počelo se koprcati’

Tako se signal kreće od jednog kraja neurona do drugog – kanali se otvaraju u jednom području, što uzrokuje otvaranje kanala u blizini, i tako dalje i tako dalje od jednog kraja do drugog.”, piše u časopisu

‘Ovo je jezivo’

Dakle, kako je meso svježe, neuroni i dalje rade kada se na njih polije natrijev klorid – sol – koji uzrokuje ovu reakciju.

Na tržnice stigli prvi kesteni, ali cijena je zaprepašćujuća: Skuplji su od vratine
Neki korisnici društvenih mreža, koji nisu upoznati s objašnjenjem, rekli su kako razmišljaju o tome da postanu vegetarijanci nakon što su vidjeli ovu snimku.

Jedan je rekao: “Ovo je jezivo”, dok je drugi dodao: “Pa, ova bi me snimka mogla natjerati da prestanem jesti meso.”

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.