Foto: YouTube

Ljudi iznenađeni time kako zvuči nuklearna bomba: Nije ni blizu onog što čujemo u filmovima

Autor: H.B.

U svijetu kinematografije i televizije, nuklearne eksplozije često su prikazane kao spektakularni prizori s impresivnim zvukom. Međutim, nedavno otkriveni video pokazuje da stvarnost zvuči znatno drugačije od filmskih efekata.

YouTuber po imenu Venera13 je 2019. godine odlučio istražiti kako zapravo zvuči nuklearna eksplozija. “Primijetio sam nedostatak odgovarajućih zvučnih snimaka nuklearnih bombi i odlučio sam napraviti brzi video na tu temu jer sam smatrao da je to zanimljivo, kako za mene, tako i za druge”, objasnio je.

Uobičajena percepcija zvuka nuklearne eksplozije, koja se često prikazuje u filmovima, uključuje tihu tutnjavu koja postaje sve glasnija prije nego što eksplodira. Međutim, kako je Venera13 objasnio, taj zvuk nije stvaran. U stvarnosti, nuklearne eksplozije ne proizvode toliko zvuka koliko se često misli.

Zastrašujuće spor zvuk

Venera13 je koristio isječak iz 2014. godine podijeljen od strane kolege YouTubera TheVino3. Taj isječak prikazuje Upshot-Knothole ‘ANNIE’ test, koji se održao u Nevadi 1953. godine i prenosila ga je nacionalna televizija.

No, isječak je bio uglavnom tih, s lošom kvalitetom zvuka i blagim nejasnim zvukovima. Venera13 se odlučio pozabaviti ovim nedostatkom i rekreirao je zvuk nuklearne detonacije.

Rezultat je iznenadio mnoge gledatelje. Jedan od njih primijetio je: “Zastrašujuće je koliko sporo putuje zvuk, što implicira da bomba nije mala, već samo daleko.” Drugi je dodao: “Činjenica da je potrebno toliko vremena da se zvuk čuje na kameri je zastrašujuća.”
Ovaj video nam pruža rijedak uvid u stvarno iskustvo nuklearne eksplozije, pokazujući da stvarnost može biti znatno drugačija od onoga što se često prikazuje na ekranu.

IZVANZEMALJCI MEĐU NAMA: Zašto mnogi misle da ćemo uskoro čuti najveću vijest u povijesti?
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.