iStock

LJUBLJENJE POD IMELOM: Iza ovog božićnog običaja krije se još jedna poganska tradicija

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Imela (Viscum album) je zimzeleni parazit koji nalikuje grmiću i raste na drveću. Ima ljekovita svojstva i rabi se u medicini. Drevni Kelti posebno su štovali imelu koja bi rasla na hrastu. Vjerovali su da duh hrasta za vrijeme zime u njoj nalazi utočište, pa im je bila jedna od najsvetijih biljaka. Stoga je i dan-danas simbol zime i zimskog solsticija.

U narodu predstavlja dobru volju, radost, sreću, prijateljstvo, životnu esenciju, duhovnost, besmrtnost, regeneraciju i obnovu.

Keltski druidi su šestog dana od Punog Mjeseca nakon zimskog solsticija održavali poseban obred imele na kojem su odjeveni u bijele halje skupljali imelu zlatnim srpovima, a potom bi žrtvovali dva bijela bika, kako bi osigurali njen opstanak, a time i zaštitu drveća.

I keltski narodi i Englezi imaju običaj ukrašavati dom imelom, općenito radi zaštite, a posebno u vrijeme zimskog solsticija koji se u germanskih naroda nazia Yule.

Poslije su kršćani preuzeli te običaje za Božić, što su mnogi klerici odbijali, smatrajući to isključivo paganskim običajem.

Germani su ju povezivali s božicom Frigg koja je htjela osigurati svog sina Baldra od svih nedaća, pa je tražila od svih biljaka i životinja da se zakunu kako ga neće ubiti. No, kako imela raste na drveću i nema vlastito korijenje, smatrala ju je suviše mladom i bezopasnom, pa ju nije obuhvatila božičina molba. Zato je bog Loki načinio otrovnu strelicu od imele, pa ju je dao Hodru, Baldrovu slijepom bratu koji ga je pogodio i ubio. Postoji više inačica mita. U jednom, Baldr je ipak oživio pa Frigg iz zahvalnosti ljubi svaku osobu koja prođe ispod drveta na kojoj je imela.

I Rimljani su je slavili za vrijeme saturnalija. U magiji se rabi za zaštitu (posebice od otrova) i plodnost.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.