ESO / Y. Beletsky

‘Lažnu zoru’ spominjao je i poslanik Muhamed: Znanstvenici napokon znaju uzrok tog rijetkog fenomena

Autor: Zlatko Govedić

Zodijačka svjetlost ili “lažna zora” jest slabo osvijetljeni dio neba trokutasta oblika koji se u povoljnim vremenskim prilikama i kad nema mjesečine zapaža na nebeskoj sferi u području ekliptike, odnosno zodijaka. Najlakše ju je uočiti iz tropskoga pojasa. U umjerenom sjevernom pojasu vidi se u ožujku neposredno nakon zalaska i u rujnu neposredno prije izlaska Sunca. Sjajem je jednaka sjaju Mliječnoga puta. Spektar joj je jednak spektru Sunca.

Tu je pojavu veoma teško uočiti. Najbolji uvjeti za njeno opažanje jesu u vrijeme kada je ekliptika položena okomito na obzor i kada je Sunce oko 20 stupnjeva ispod obzora. Posebna se prilika javlja za vrijeme pomrčine Sunca. Pojavu je najbolje je promatrati s planina.

Zanimljivo je da se u islamskim svetim spisima, hadisima, spominje kako je poslanik Muhamed spominjao lažnu zoru (al-fajr al-kādhib) u kontekstu trenutaka za obavljanje pet dnevnih molitvi.

Sve donedavno nije se pouzdano moglo reći koji je uzrok te pojave. No, sada danski znanstvenici koji rade za NASA-u smatraju da su riješili stoljetnu misteriju. Prema njihovu mišljenju, uzrok je prašina s Marsa koja dospijeva u svemir

Tim s Tehničkog sveučilišta Danske postavio je četiri kamere za navigaciju sonde “Junona” koja je prema Jupiteru poletjela 2011. godine. Dok je putovala prema tom planetu, sonda je prošla kroz oblak prašine, no stručnjaci su tek sada dobili priliku da analiziraju podatke jer su čestice bile previše sitne da bi ih kamere snimile.

Profesor Leif Jorgensen, suautor studije, kaže da je prašina bila toliko fina da je izgledalo kao da je netko istresao stolnjak pun mrvica kroz prozor.

Tim je izračunao da to mora biti prašina koja je pobjegla iz gravitacijskoga polja Crvenog planeta.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.