Foto: Unsplash

Kućanica skinula podne daske i zgrozila se: Pogledajte što joj je godinama raslo usred sobe

Autor: Zlatko Govedić

Australka Hannah Sycamore podijelila je fotografije svog doma u Melbourneu nakon što je skinula podne daske, koje su bile vlažne, otkrivši da je nešto raslo u vlažnom okruženju.

Fotografije rasta objavila je na Facebook stranici “Australia & New Zealand Fungus Identification” kako bi saznala o čemu je riječ. Iako je stranica obično puna slika gljiva, ovaj je slučaj privukao pažnju zbog neobičnosti rasta.

Jedan je korisnik napisao: “O neeee'”. Drugi je dodao: “Iskreno, prestrašen sam.” Treći je komentirao: “Otvorila si vrata pakla.” Mnogi su komentari bili ispunjeni referencama na seriju “Stranger Things” i izražavanjem zabrinutosti.

Pronašla tajnu sobu u kući, a kad je otvorila vrata ostala u potpunom šoku

Smeđa trulež

Srećom, među komentatorima su bili i oni koji su pružili stvarne savjete o tome što bi to moglo biti.

Moderator stranice sugerirao je da bi to mogao biti micelij gljive Armillaria te ju pozvao da se savjetuje s građevinskim inženjerom.
Micelij je vegetativno tijelo gljiva, sastavljeno od hifa.

Screenshot/Facebook

Kustosica mikologije Patricia Kaishian iz Državnog muzeja u New Yorku (SAD) izjavila je da je teško dati preciznu dijagnozu samo na temelju fotografija.

Ipak, iznijela je svoje mišljenje da bi to mogao biti micelij gljive Coniophora puteana,  uzročnice smeđe truleži, preporučujući detaljniju stručnu analizu.
Vlasnica kuće razmatra daljnje korake, a stručnjaci su upozorili na potrebu dodatnih istraživanja kako bi se utvrdilo o kakvom je rastu točno riječ.

Screenshot/Facebook

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.