Ilustracija

KONAČNO UNIŠTENJE SVEGA: Može li svemir ‘progutati’ sam sebe?

Autor: Dnevno

Fizičari navode kako bi rupa u tkivu stvarnosti mogla izbrisati sve u svemiru.

U SF filmu “Beskrajna priča”, iz 1984. godine, svijet Fantazije proždre zlonamjerna sila poznata kao “Ništa”.

Što ako se nešto slično može dogoditi u stvarnom životu?

Ideja da bi se svemir mogao sam sebe pojesti (konzumirati?) postoji je još od 1982. godine, kada je fizičar Edward Witten opisao takav fenomen kao “rupu koja se spontano formira u svemiru i brzo širi u beskonačnost, gurajući u beskonačnost sve što može sresti”.

Sada je novo istraživanje, koje su izvršila tri fizičara sa Sveučilišta Oviedo u Španjolskoj i Sveučilišta Uppsala u Švedskoj, ponovno razmotrilo ovu ideju i što nam ona može reći o svemiru.

Ideja se odnosi na takozvani “Mjehurić ničega” koji bi se mogao spontano formirati i nastaviti širiti poput obrnutog Velikog praska, na kraju brišući cijeli svemir.

Mjehurić ničega




“Mjehurić ničega opisuje mogući kanal za uništenje svemira gdje se taj isti mjehurić širi te može ‘pojesti’ prostorvrijeme, pretvarajući ga u ‘ništa’ “, izjavila je koautorica studije Marjorie Schillo sa sveučilišta u Uppsali.

No postoji jedna velika utjeha, a to je činjenica da je svemir i dalje ovdje nakon više od 13 milijardi godina postojanja što sugerira da nas takav scenarij neće pogoditi.

“Ne znamo je li naše prostorvrijeme zapravo stabilan”, napisao je češki teoretičar struna Lubos Motl. “Moguće je da mu prijeti kozmička katastrofa.”




“Budući da naš svemir postoji toliko dugo…znamo da je vjerojatnost nastanka smrtonosnog “mjehurića ničega” jako mala, odnosno skoro nemjerljiva”

“Kada bi teorija predvidjela puno veću vjerojatnost nastanka tog smrtonosnog destruktivnog ‘tumora’, već bi nas uništila.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.