Screenshot/X

Komad svemirskog otpada upao u obiteljsku kuću: ‘Sve sam snimio, ovo je strašno’

Autor: Zlatko Govedić

Muškarac iz grada Naplesa (Florida, SAD) snimio je šokantan trenutak kada je komad svemirskog otpada pao u njegovu kuću. Alejandro Otero vjeruje da je Međunarodna svemirska postaja (MSS) ispustila hrpu svemirskog smeća pa je jedan komad probio krov i dva kata njegove kuće.

“Dijelovi svemirskog otpada skoro su pogodili mog sina”, napisao je na X-u i podijelio fotografije i videozapise oštećenja. Na njima se vide razbijene krovne pločice i rupa u stropu. Incident se dogodio u petak 8. ožujka u 14.34 po lokalnom vremenu.

Američki astrofizičar Jonathan McDowell odgovorio je na Alejandrove tvitove, objašnjavajući da prati krhotine koje su zapravo EP-9 upotrijebljene baterije. “Oprema EP-9 ponovno je ušla u atmosferu u 19.29 UTC (14.29 po floridskom vremenu) iznad Meksičkog zaljeva između Cancuna i Kube”, objasnio je.

Strašno iskustvo

McDoweell tvrdi da je taj incident bio unutar prethodnog prozora predikcije, ali malo sjeveroistočnije od najvjerojatnijeg dijela puta: “Nekoliko minuta nakon ponovnog ulaska došao bi do Ft Myersa u Floridi”.
Dodao je: “Dakle, to je bilo u 19.34 UTC, što je vrlo usklađeno s procjenom američkih svemirskih snaga (Space Force) o ponovnom ulasku u atmosferu iznad Meksičkog zaljeva u 19.29 UTC. Mislim da biste mogli biti u pravu i da je to malo nakon ponovnog ulaska baterijske palete EP-9”.

Michelle Hanlon, izvršna direktorica Centra za zrakoplovno i svemirsko pravo na Sveučilištu Mississippi, rekla je: “Ako je taj svemirski objekt napravila bilo koja druga strana zemlja koja ga je lansirala u svemir, a prouzročio je štetu na Zemlji, ta bi zemlja bila apsolutno odgovorna vlasniku kuće za prouzročenu štetu”.

Otero je također rekao: “Bio sam potresen. Potpuno sam bio u nevjerici. Kakve su šanse da nešto sleti na moju kuću s takvom silinom, da prouzroči toliko štete? Očito sam jako zahvalan što nitko nije ozlijeđen”.
“U suradnji s vlasnikom kuće pokupili smo predmet te ćemo ga analizirati u svemirskoj postaji Kennedy u Floridi čim bude moguće kako bismo utvrdili njegovu podrijetlo. Više informacija bit će dostupno nakon završetka analize”, objavila je NASA.

Ovo je najbizarniji komad svemirskog otpada: Možete ga vidjeti čak i dalekozorom

Planet pretvaramo u ‘zatvor’

Neki korisnici X-a upitali su zašto se svemirski otpad ne baca u Sunce. McDowell je objasnio: “Trebala bi nam ogromna raketa da bismo ga poslali u Sunce. Ne možete ga jednostavno baciti”.

Srećom, svemirski otpad najčešće se razgrađuje u prah do trenutka kada dođe do Zemlje.

Međunarodna svemirska postaja već je desetljećima u orbiti oko Zemlje. Jedan dan na postaji traje samo 90 minuta, što je dovoljno da se primijete različite pojave u svemiru, između ostaloga i kozmički otpad koji nekontrolirano pluta svemirskim prostranstvima.

Oko 170 milijuna komada različitog otpada orbitira oko planete Zemlje, dok se oko 29 tisuća kreće velikim brzinama, a većinu čine djelići koji su se u nekom trenutku odvojili od letelica i satelita, te krupnijih dijelova otpada.

Oko 670 tisuća komada veće je od jednog centimetra, što bi u budućnosti moglo predstavljati potencijalnu opasnost za opremu u svemiru, te komunikaciju na Zemlji.

Nizozemski dizajn studio Roosegaarde još se u veljači 2019. odlučio pozabaviti tim problemom kroz projekt “Space Waste Lab”.

Komadi koji se velikim brzinama kreću kroz svemir mogli bi ugroziti buduće generacije, a instalacija koja je nastala iz projekta – Shooting Stars – ima za cilj ukazati na kreativna rješenja za taj problem. Zamišljeno je da se kroz projekt “Shooting Stars” komadi otpada vrate na Zemlju, te sagore prilikom ulaska u atmosferu, što bi pružilo i vizualno iskustvo poput onog koje nude meteori.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.