Ilustracija, foto:pexels

Koliko košta kuća na Mjesecu? Satnica na ‘mjesečevoj baušteli’ zvuči primamljivo!

Autor: Dnevno

Već do kraja ovog desetljeća trebali bi moći boraviti u svemiru i uživati u pogledu na naš planet i njegov satelit i to iz svemirskog hotela. Prema prilično ambicioznom projektu, gradnja prvog svemirskog hotela Voyager Station trebala bi početi 2025., a već 2027. u njemu će se moći odmarati prvi gosti.

Bit će to najveći objekt u svemiru kojeg je izgradila ljudska ruka.

Kupovina zemlje na Mjesecu

Postoji posebna web-stranica na kojoj možete provjeriti cijene i kupiti posjed na Mjesecu prema međunarodnim sporazumima iz prošlog stoljeća, no to u praksi, za sad, nije moguće, prenosi Fox Business.

Ipak, jedan je financijski analitičar Salman Haqqi pokušao izračunati koliko bi trebali platiti kada bi se danas odlučili na gradnju kuće na Mjesecu, a prema njegovoj računici riječ je 60 milijuna dolara, a u istu ulaze specijalni materijali potrebni za izgradnju, troškovo puta, prijevoz materijala, troškovi astronauta, satnica na Mjesecu,…

Haqqi smatra kako bi gradnja novih kuća na Mjesecu naknadno bila jeftinija zato što će generatori struje, alati i radnici već biti tamo pa ih neće biti potrebno slati, što će smanjiti troškove potrebne za prve građevinske pothvate. Cijena bi tada mogla pasti na “samo” 51 milijun dolara.

Osnovna infrastruktura

Prema Haqqijevom građevinskom troškovniku, struja bi se dobila putem solarnih panela, no na stranici Futurism upozoravaju kako bi se takvi paneli trebali razlikovati od onih koje koristimo na Zemlji. Naime, njima prijete opasnosti poput radijacije i meteora, a problem je i činjenica što bi kuća s vremena na vrijeme bila u potpunom mraku tijekom dva tjedna, uz temperature od -173 stupnja C. Jedno od rješenja je i dovoženje nuklearnog reaktora sa Zemlje, što bi bio dodatni trošak od – milijardu dolara.

Pored toga treba razmišljati i o dodatnim troškovima za hranu i preživljavanje jer, naravno, hranu će trebati uzgojiti na licu mjesta, a trebat će naći i izvore vode (miniranjem leda ili donošenjem sa Zemlje).




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.