Neke vrste ugroženih životinja, Foto: Fondation Ensemble

Koliko je životinja do danas živjelo na Zemlji? Stručnjaci izračunali brojku od koje će vam se zavrtjeti

Autor: Zlatko Govedić

Na Zemlji danas živi više od osam milijardi ljudi, no to je samo mali dio broja ljudi koji su ikada živjeli, a još manji dio ukupnog broja životinja koje su ikada postojale.

No kako bi znanstvenici uopće mogli procijeniti ukupan broj životinja na Zemlji, a kamoli odrediti koliko ih je ikada postojalo na našem planetu tijekom njegove povijesti? I zašto uopće to raditi?


Geofizičar David Jablonski sa Sveučilišta u Chicagu (Illinois, SAD) kaže da je taj izračun veoma težak te da je lakše započeti s procjenom ukupnog broja životinjskih vrsta.

Golemo morsko čudovište izgleda kao lik iz Spužva Boba: ‘Antarktika krije brojne tajne’

Prema Crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN), do 2022. godine formalno je opisano oko 2,16 milijuna životinjskih vrsta. Međutim, oko 20% njih vjerojatno su duplicirane, tj. dokumentirane od više znanstvenika. Pretpostavljajući da je ta procjena točna, stvarni broj poznatih životinjskih vrsta iznosi oko 1,7 milijuna.

Naravno, taj broj nije statičan. Istraživači i dalje opisuju otprilike 14.000 do 18.000 novih životinjskih vrsta svake godine, što znači da su znanstvenici tek zagrebali površinu broja vrsta životinja na planetu.

Bujnost života

Biogeograf Camilo Mora sa Sveučilišta na Havajima (SAD) i njegovi kolege procijenjuju ukupan broj eukariotskih vrsta na Zemlji na oko 8,7 milijuna, od čega je otprilike 7,7 milijuna bilo životinja. Od toga su otprilike polovica njih bili kukcu, “što je nevjerojatno,” komentirao je Mora.

Auto pregazio zmiju, a onda je uslijedio šok: Znanstvenici slučajno došli do nevjerojatnog otkrića
No kako bismo saznali koliko je životinjskih vrsta ikada postojalo, moramo dublje zaviriti u prošlost, koristeći fosilni zapis, što predstavlja potpuno nov niz izazova.

Život se pojavio na Zemlji prije otprilike 3,7 milijardi godina. Međutim, te prve organizme činile su vrlo jednostavne stanice. Proći će još 1,4 milijarde godina prije no što se pojave višestanični organizmi. Životinje su se vjerojatno razvile “tek nedavno”, prije nekih 800 milijuna godina.

Samo nekoliko tih ranijih životinja očuvano je u fosilnom zapisu, ali većina nije. To je zato što vrste s mekim tijelima rijetko ostaju sačuvane, a čak i za organizme s tvrdim tijelima fosilizacija se događa samo pod vrlo specifičnim uvjetima.
“Standardna procjena je da je 99,9% vrsta koje su ikada živjele izumrlo Naravno, to je samo gruba procjena”, objašnjava Jablonski.

Pretpostavimo li da je ova procjena točna, tada bismo jednostavno trebali pomnožiti 7,7 milijuna s gotovo 100 posto, rekao je Mora. To dovodi ukupan broj životinjskih vrsta na otprilike 770 milijuna vrsta.

‘Da ti pamet stane’

No kako bismo izračunali broj pojedinih životinja koje su ikada živjele na Zemlji?

Taj broj je vjerojatno ogroman. Na planetu trenutno živi 8 milijardi ljudi. Taj prostor dijelimo s oko 130 milijardi drugih sisavaca, do 428 milijardi ptica, 3,5 bilijuna riba i oko 10 trilijuna kukaca (to je 1 s 18 nula).

Pretpostavimo li da su trenutačni odnosi relativno stabilni tijekom povijesti života, tada možemo ekstrapolirati koristeći relativne proporcije od 7,7 milijuna postojećih vrsta. Primjerice, ako trenutačno na Zemlji postoji 3,85 milijuna vrsta kukaca, to odgovara 385 milijuna u prošlosti, a 385 milijuna puta 10 trilijuna iznosi 3,85 kvadrilijardi kukaca (to je 1 s 27 nula).

S obzirom na to da su kukci tako rasprostranjeni, to vjerojatno nije daleko od ukupnog broja. Možemo (vrlo grubo) procijeniti da je, uključujući druge člankonošce, beskralježnjake i kralježnjake, na Zemlji postojalo otprilike 4,5 x 10^27 ili 4,5 kvadrilijardi životinja.

Sad znate i zašto je uopće bitno baviti se ovakvim izračunima. Mnoge životinje izumiru pa čovječanstvo mora učiniti sve što može da ih zaštiti. Ovakve brojke podsjetnik su na naše obveze.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.