Foto: Screenshot/YouTube

Koliko je opasna napuhača ulovljena u Jadranu? Evo što se događa ako je dotaknete ili pojedete

Autor: F.F

Na jučerašnjem ribolovu kod otoka Ceja u Medulinskom zaljevu primijećeno je sedam srebrenoprugih napuhača, a jedna je uhvaćena na 19 metara dubine i prebačena u Centar za istraživanje mora Rovinj, objavljeno je na Facebook stranici Aquariuma Pula. Slovenski ribar Anton Vidović je ulovio i fotografirao ribu.

Srebrenopruga napuhača je riba koja pripada porodici otrovnih riba, a poznata je po svojoj sposobnosti da se napuše i postane veća kako bi odbila grabežljivce. Prirodno je nastanjena tropskim područjima Indijskog i Tihog oceana zbog čega spada u takozvane lesepsijske migrante, što znači da dolaze iz Crvenog mora preko Sueskog kanala u Sredozemlje.

Ova riba ima izuzetno jak otrov poznat kao tetrodotoksin, koji se nalazi u njenim organima poput jetre i gonada te na koži. Konzumacija ove ribe može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući zastoj živčanog i dišnog sustava, što može dovesti do smrti, na što su upozoravali iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita prije nekoliko godina. “Ako naiđete na nju, što god radili, nemojte je jesti”, istaknuli su.

Opasna vrsta

Toxinin je izuzetno potentan, i samo mala količina može biti fatalna, a navodno je miligram ili dva dovoljno da usmrti čovjek. Riba je invazivnog karaktera te negativno utječe na lokalne ekosustave i ribarstvo jer može oštetiti ribarske mreže i uništiti mamce.

U kolovozu 2019. u Kaledranu, Turska, zabilježen je prvi napad srebrnoprugog napuhača na čovjeka. Dijete je tri puta ugrizla ova riba, što je rezultiralo amputacijom djetetove lijeve ruke. U rujnu 2020., ronilac je napadnut u Mersinu, također u Turskoj, dok je u svibnju 2021. u Antaliji, također u Turskoj, više ronilaca bilo je napadnuto i dijelovi njihovih peraja su pojedeni.

Slično agresivno ponašanje primijećeno je i od strane ronioca na Cipru. Postoji rastuća zabrinutost za sigurnost, posebno u turistički popularnim područjima gdje ima puno srebrnoprugih napuhača. Tijekom pandemije COVID-19, lokalnom stanovništvu je bilo zabranjeno odlaziti na plaže, dok je turistima bilo dopušteno, što je dovelo do alarmantnih situacija gdje su velike srebrnopruga napuhača zabilježene na popularnim plažama u pokrajinama Muğla i Antalya. Ovi incidenti su postali nacionalne vijesti, prenosi Neobiota.
Misteriozne mrlje u oceanima plod su ljudske aktivnosti: ‘Sve se mijenja, moramo reagirati’

Puno je primjera gdje su ljudi stradali

Napuhači su ribe koje pripadaju porodici otrovnih riba iz reda četverozupki (Tetraodontiformes). Prema biolozima, njihova poznata “napuhanost” razvila se zbog njihovog sporog i nespretnog načina plivanja, što ih čini lakim plijenom grabežljivaca. Umjesto bijega, napuhači koriste svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja velike količine vode kako bi se pretvorili u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove uobičajene veličine.
Neki imaju bodlje na koži kako bi ih učinili manje privlačnima. Gotovo svi napuhači sadrže tetrodotoksin, jako jak neurotoksin koji može uzrokovati zastoj živčanog i dišnog sustava te dovesti do smrti. Tetrodotoksin je za ljude smrtonosan, i do 1200 puta otrovniji od cijanida. U jednoj ribi može biti dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a ne postoji poznati protuotrov.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.