fbpx
Ilustracija/Pixabay

KOLIKO IMA IZVANZEMALJSKIH VRSTA KOJE BI NAS MOGLE UNIŠTITI? Stručnjak iznio zanimljivu brojku

Autor: Zlatko Govedić

Novi esej pokušava procijeniti koliko inteligentnih izvanzemaljskih civilizacija predstavlja prijetnju za čovječanstvo. Tijekom godina slali smo mnoge signale u svemir, uključujući i neke osmišljene posebno za informiranje inteligentnih izvanzemaljaca da postojimo i gdje nas mogu pronaći.

Kritičari, uključujući slavnog Stephena Hawkinga (1942.-2018.), tvrde da bi to moglo imati katastrofalne posljedice ako bismo zadobili pozornost neprijateljski nastrojene vrste. Pa koliko bi onda zlonamjernih izvanzemaljskih civilizacija moglo postojati?

U svom eseju, doktorand Alberto Caballero pokušava odgovoriti na to pitanje na temelju analize “invazija na Zemlji” (države koje napadaju druge države) te podataka o procijenjenom broju egzoplaneta u Mliječnoj stazi, ali i određenog stupnja nagađanja.


Odgovor do kojeg je na kraju došao bio je – četiri.

Također je utvrdio da su šanse da nas napadne i zbriše takva civilizacija iznimno male, manje čak i od šanse da budemo izbrisani udarom asteroida.

“Vjerojatnost invazije izvanzemaljaca jest oko dva reda veličine niža od vjerojatnosti udara asteroida ubojice planeta”, napisao je.

Naravno, mi ne znamo ništa o bilo kakvim izvanzemaljskim civilizacijama koje bi mogle postojati vani i temeljiti svoje djelovanje na onome što znamo o ljudskom društvu pa bi to moglo biti uzaludno nagađanje.

“Ne poznajemo um izvanzemaljaca. Neka njihova vrsta može imati mozak s drukčijim kemijskim sastavom i možda neće imati našu empatiju ili bi mogla imati više psihopatoloških ponašanja”, zaključuje autor.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.