Ilustracija

KOLAPS CIVILIZACIJE DO 2040. GODINE? Već treći put stručnjaci došli do istog predviđanja!

Autor: Zlatko Govedić

Predviđanje budućnosti nije lako, no pozornom analizom prošlosti moguće je barem nagađati što bi se moglo dogoditi u godinama koje dolaze.

Još 1970-ih, znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology (MIT) kombinirali su podatke iz više izvora o stanovništvu, korištenju resursa i ekonomskim čimbenicima kako bi izračunali najvjerojatnije vrijeme kada će moderna civilizacija doživjeti potpuni društveni kolaps. Izračunali su da bi to mogla biti 2040. godina.

Iako bi njihovu analizu bilo najlakše odbaciti, drugu je studiju 2009. proveo posve drugi (i drukčiji) tim istraživača kako bi utvrdio je li izvorna procjena još točna ili ne.

Zabrinjavajuće je da su zaključili da su izvorni nalazi “gotovo točno na pravom putu nekih 35 godina poslije”.

“Važno je prepoznati da njihova predviđanja nisu poništena te da se zapravo čine sasvim na izglednima. Ne znamo ni za jedan model koji su napravili ekonomisti, a koji bi bio toliko točan u tako dugom razdoblju”, rekli su tada istraživači.

Rezultate je lani već treći put potvrdila i nizozemska istraživačica održivosti Gaya Herrington koja je otkrila da bi se gospodarski rast mogao zaustaviti do kraja ovog desetljeća.

Međutim, nije sve izgubljeno.




“Ključni rezultat moje studije je da još imamo izbor uskladiti se sa scenarijem koji ne završava kolapsom. Uz inovacije u poslovanju i nov razvoj vlada i civilnog društva, nastavak ažuriranja modela pruža još jednu perspektivu na izazove i prilike koje imamo za stvaranje održivijeg svijeta”, zaključuje Herrington.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.