Foto: Goran Mehkek / CROPIX/Ilustracija

Kod Zagreba pronađeni živi primjerci strane invazivne vrste: Među najgorim je na svijetu

Autor: F.F

U jezerima na području Zagrebačke županije su ulovljene 33 crvenouhe kornjače koje su premještene u Zoološki vrt Grada Zagreba. Ova vrsta kornjača predstavlja invazivnu stranu vrstu koja predstavlja prijetnju domaćoj barskoj kornjači. Crvenouhe kornjače su veće, agresivnije i brže se šire, otimajući resurse kao što su staništa, hrana, i mjesta za sunčanje i gniježđenje od naših autohtonih barskih kornjača.

Njihova prisutnost smanjuje stopu preživljavanja barskih kornjača te negativno utječe na ekosustav vodenih zajednica. Osim toga, mogu prenositi bolesti kao što je bakterija Salmonella.

Ovo je navedeno u priopćenju Zelenog prstena Zagrebačke županije, organizacije koja se bavi zaštitom, održavanjem i promicanjem zaštićenih područja Zagrebačke županije.

Foto: Unsplash

Štite se naše kornjače

“Kako bi zaštitili autohtonu vrstu, kroz projekt ‘Spas za barske – stop za invazivne kornjače’, drugu godinu za redom izlovljavamo invazivne kornjače kojima nije mjesto u našim jezerima pomoću sunčališta i vrša”, poručila je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, dr. sc. Tatjana Masten Milek, prenosi Zagreb.info.

Dodala je i kako projekt vrijedi 265. 445, 38 eura, a financira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Valja istaknuti kako je hvatanje kornjača putem sunčališta je neinvazivna tehnika koja ne nanosi štetu kornjačama. Sastoji se od postavljanja struktura u vodu s mrežom u sredini kako bi se spriječilo bijeg, dok kornjače mogu slobodno plivati. Ove strukture se postavljaju uz obalu i u njih se stavljaju mamci. Dio strukture uvijek ostaje iznad vode kako bi kornjače koje uđu u nju mogle disati.

Znanstvenici objavili podatke koji plaše: ‘Ovako nešto se nije dogodilo tisućama godina’
Premještaju ih

“Briga za autohtone vrste otvara nam izazove vezane uz zbrinjavanje jedinki invazivnih vrsta životinja. Institucije međusobnom suradnjom i zajedničkim radom mogu pronaći kvalitetna rješenja u korist dobrobiti svih životinja. Upravo to potvrđujemo primjerom premještanja crvenouhih kornjača iz Zagrebačke županije u Prvo maksimirsko jezero”, pojasnio je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

“To je jezero u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) uređeno na način da crvenouhe kornjače u njemu mogu živjeti, no da ga ne mogu napustiti kako bi se proširile na okolnu prirodu”, zaključio je.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.