Screenshot/Youtube

Kod vrana zabilježen neobičan fenomen: Nema ga nijedna neljudska vrsta

Autor: Zlatko Govedić

Brojne dosadašnje zoološke studije ukazuju na to da su vrane (Corvus corone) vrsta veoma inteligentnih – i bučnih ptica – iz porodice vrana (Corvidae), reda vrapčarki (Passeriformes). No tim znanstvenika sa Sveučilišta u Tübingenu (Njemačka) u novoj studiji otkrio je još jednu izvanrednu sposobnost vrana – one mogu brojati naglas.

Naime, tim koji je predvodila neuroznanstvenica Diana Lao, dokazao je da te inteligentne ptice mogu proizvesti određeni broj graktaja kao odgovor na vizualne i slušne znakove, što je fenomen koji dosad nije primijećen ni u jednoj neljudskoj vrsti.

Znanstvenici su otkrili da vrane mogu fleksibilno proizvesti jednu do četiri vokalizacije na temelju proizvoljnih znakova povezanih s numeričkim vrijednostima. “Proizvodnja određenog broja vokalizacija sa svrhom zahtijeva sofisticiranu kombinaciju numeričkih sposobnosti i vokalne kontrole“, ističe tim.

Točan broj vokalizacija

Ova sposobnost glasnog brojanja razlikuje se od pukog razumijevanja brojeva jer uključuje i svrhovitu glasovnu kontrolu usmjerenu na komunikaciju. Ljudi, na primjer, koriste govor za brojanje i prenošenje količina, sposobnost koju su naučili rano u životu.

Slično tome, mala djeca bi u početku mogla brkati riječi s brojevima održavajući ispravan niz brojanja, koristeći nesimbolični približni brojevni sustav. S obzirom na to da je poznato da vrane razumiju složene numeričke koncepte poput nule, istraživači su ih vidjeli kao idealne kandidate za proučavanje naprednih brojčanih vještina.

Studija je uključivala tri vrane, trenirane da proizvedu različit broj graktaja nakon što im se pokažu određeni simboli ili zvukovi. Nakon isporučivanja točnog broja graktanja, vrane su kljucale metu da bi označile završetak.
Rezultati su pokazali da su vrane mogle točno proizvesti potreban broj vokalizacija, uz samo povremene manje pogreške. Zanimljivo je da su vrijeme i zvuk svake vokalizacije bili povezani s njezinom pozicijom u nizu, što sugerira planirani pristup brojanju.

SAD je htio dobiti rat s pomoću radioaktivnih lisica: ‘Svijetle u mraku kao duhovi’
Sofisticirane sposobnosti

Ta sposobnost odražava način na koji mala djeca koriste približni brojevni sustav prije nego što savladaju točne numeričke riječi. Ovo otkriće sugerira mogući novi način komunikacije među pticama. Na primjer, pilići variraju broj zvukova “pi-pi-pi…” u svojim alarmima ovisno o veličini predatora. Istraživači nagađaju da bi vrane također mogle koristiti vokalizaciju za prenošenje količina u divljini.

“Naši rezultati pokazuju da vrane mogu fleksibilno i namjerno proizvesti zadani broj vokalizacija korištenjem sustava približnih brojeva, nesimboličkog sustava procjene brojeva koji dijele ljudi i životinje”, napisali su istraživači.

Ova vještina kod vrana može predstavljati evolucijsku preteču pravog brojanja, gdje su brojevi dio kombinatornog sustava simbola. Novo revolucionarno istraživanje naglašava sofisticirane kognitivne sposobnosti vrana i otvara nove puteve za razumijevanje evolucije numeričkog razumijevanja i komunikacije kod životinja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.