Foto: Screenshot/Facebook

Kod Rovinja ulovljena najopasnija riba na svijetu: Miligram njezina otrova može usmrtiti čovjeka

Autor: F.F

Na jučerašnjem ribolovu kod otoka Ceja u Medulinskom zaljevu primijećeno je sedam srebrenoprugih napuhača, a jedna je uhvaćena na 19 metara dubine i prebačena u Centar za istraživanje mora Rovinj, objavljeno je na Facebook stranici Aquariuma Pula. Slovenski ribar Anton Vidović je ulovio i fotografirao ribu.

Prema objavi na stranici, srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji, ako se konzumira, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme pa čak i smrt. Tetrodotoksin je najviše prisutan u gonadama i jetri, ali postoji i na koži. Smatra se da je doza od 1 do 2 mg smrtonosna.

Ova vrsta je invazivnog karaktera i spada u tzv. lesepsijske migrante, što znači da dolaze iz Crvenog mora preko Sueskog kanala u Sredozemlje. Inače, ove ribe su izvorno nastanjene tropskim područjima Indijskog i Tihog oceana.

Ima ih još

Zbog svoje ‘pljačkaške’ prirode i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba ima negativan utjecaj na biološku raznolikost i predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi došla do ulova, uništava mamce i udice.

Misteriozne mrlje u oceanima plod su ljudske aktivnosti: ‘Sve se mijenja, moramo reagirati’
Napuhači su ribe koje pripadaju porodici otrovnih riba iz reda četverozupki (Tetraodontiformes). Prema biolozima, njihova poznata “napuhanost” razvila se zbog njihovog sporog i nespretnog načina plivanja, što ih čini lakim plijenom grabežljivaca. Umjesto bijega, napuhači koriste svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja velike količine vode kako bi se pretvorili u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove uobičajene veličine.

Neki imaju bodlje na koži kako bi ih učinili manje privlačnima. Gotovo svi napuhači sadrže tetrodotoksin, jako jak neurotoksin koji može uzrokovati zastoj živčanog i dišnog sustava te dovesti do smrti. Tetrodotoksin je za ljude smrtonosan, i do 1200 puta otrovniji od cijanida. U jednoj ribi može biti dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a ne postoji poznati protuotrov.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.