Foto: Pixabay/ ilustracija

KLIMATSKE PROMJENE NE ZAOBILAZE NI HRVATSKE ŠPILJE? Topi se led u najdubljoj jami krškog područja uopće

Autor: Ivor Kruljac

Nacionalni park Sjeverni Velebit, dom strogo zaštićenih rezervata, Hajdučkih i Rožanskih kukova, trenutno je poprište Međunarodne speleološke ekspedicije.

Predvodi je domaća speleologinja Gorana Perić, a u pustolovini pod organizacijom Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit i podrške Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza te Nacionalnog parka Sjeverni Velebit sudjeluje 60 speleologa.

No, užitak istraživanja podzemlja, urodilo je gorkim zapažanjem u Lukinoj jami, gdje su uočili ubrzano otapanje leda. Klimatski uvjeti već se dovode u poveznicu.

Prolaz otvoren nakon 22 godine

Naime, Lukina jama je posljednjih 22 godine bila potpuno zatvorena ledom na dubini od 70 metara, a sada se, kako je za Hinu poručio Speleološki odsjek Velebit. Međutim, topljenje leda je otvorilo prolaz dalje u dubinu jame, a led se topi i u drugim jamama. Procjene starosti leda, ovisno o lokaciji, procjenjuje se na oko 500 godina ili starije.  Ovi preliminarni rezultati,  dalje će se istraživati na PMF-u, gdje su stručnjaci iz Centra za klimatološka istraživanja.

Uz promjene karakteristike špilja, speleolozi u ekspediciji također nadziru i rade inventar dubokih jama Sjevernog Velebita, s njihovim geološkim i biološkim svojstvima. Tu ih zanimaju i vanjski faktori na krške sustave koji su vrlo osjetljivi, ali i važni zbog endemske velebitske faune i podzemnih voda koji teku u kršne izvore.

Ekspedicija je trenutno u fazi izvlačenja istraživačke opreme iz jame. Izazovan je to pothvat za koji će, osim prolazaka kroz uske kanale, speleolozi danima morati i boraviti u jami.

Druga najdublja jama

Ekspedicija je posebnu pažnju, u svojoj prvoj fazi, u lipnju, posvetila jami Nedam.




Tamo su dosegnuli dubinu od 1335 metara, čime je to postala druga jama po dubini ne samo u Hrvatskoj, već i dinarskom kršu općenito.

Ipak, s dubinom od 1431 metra, prvo mjesto i dalje drži podzemni sustav Lukine jame.




Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.