Screenshot/Youtube

Kitovi ubojice žestoko napadaju jedriličare: Uzvratili su im heavy metalom, evo kako su prošli

Autor: Zlatko Govedić

Nakon niza incidenata ove godine, u kojima su orke počele napadati i potapati jedrilice blizu Pirenejskog poluotoka, jedriličari na tom području počeli su tražiti načine kako odbiti te masivne morske sisavce.

Orka (Orcinus orca), poznata i kao kit ubojica, najveći je član porodice dupina (Delphinidae).

Jedan njemački jedriličar izjavio je da je njegova posada pokušala koristiti playlistu heavy metal glazbe puštenu kroz podvodne zvučnike kako bi otjerala orke. Međutim, iskustvo im je pokazalo da je ta strategija bila potpuni neuspjeh.

Bučne melodije

Andrew Trites, direktor istraživačke jedinice za sisavce na Sveučilištu u Britanskoj Kolumbiji (Kanda) izjavio je da korištenje glasnih i bučnih melodija može pomoći kitovima da lociraju brodove umjesto da ih odbiju.

Dodaje da orke mogu čuti na višim frekvencijama od ljudi, što znači da je pokušaj prikrivanja zvukova jedrilica, koje su orke već prepoznale, uzaludan.

Upotreba heavy metala, ili bilo koje glazbe, kao učinkovite mjere za odvraćanje orka od približavanja brodovima mogla bi uspjeti samo ako bi se reproducirala toliko glasno da ozlijedi životinje i prouzroči gubitak sluha. Međutim, Trites ističe da se ta praksa ne preporučuje jer bi rezultirala dodatnim onečišćenjem buke u oceanu.
Znanstvenici su očarani Izgubljenim gradom u dubinama oceana: Pogledajte kako izgleda ovo čudo

Sigurnosni savjeti

Znanstvenici još nisu sigurni kako zaustaviti populaciju orka kod Pirenejskog poluotoka da napada jedrilice i čamce, ali stručnjaci preporučuju niz metoda kako bi se osigurala sigurnost u tim susretima.
To uključuje izbjegavanje orka ili održavanje sigurne udaljenosti, smanjenje brzine broda i spuštanje jedara, održavanje niskog profila kako orke prilaze brodu, čvrsto držanje broda u slučaju sudara, te čekanje da orke napuste područje prije nastavka plovidbe.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.