Ilustracija

Kinezi razvili robota koji čita misli: S velikom točnošću shvatio je o čemu razmišlja radnik u tvornici

Autor: Zlatko Govedić

Kineski istraživači tvrde da su razvili industrijskog robota koji može čitati misli čovjeka s točnošću od 96 posto. Stroj sastavljena od senzora za mozak i ruke tijekom laboratorijskih ispitivanja mogao je gotovo trenutno reagirati na misli ispitanika.

Istraživači sa Sveučilišta u Yichangu otkrili su da tvornički radnici koji su radili na pokretnoj traci ne moraju izdati verbalne naredbe ili izvesti geste kada je trebalo da uzmu drugi alat ili komponentu proizvoda.

Programeri su primijetili da je robot reagirao “gotovo trenutno” te bi traženi predmet postavio na radnu površinu.

Takvi “kolaborativni roboti”, ili “koboti”, mogli bi ubrzati proizvodnju na montažnoj liniji. Dodaje se da je njihova primjena u praksi još nemoguća jer je njihova sposobnost da prepoznaju ljudske namjere često netočna i neujednačena. Da bi se to ograničenje nadišlo, robot je prošao kroz stotine sati obuke.

Dok je dio koji je bio pričvršćen za glavu očigledno dobro tumačio namjere radnika s otprilike 70 posto preciznosti, signal iz mozga bio je slab. Navodno su radnici morali biti “jako koncentrirani” kako bi robot dobio “jasnu poruku”. Međutim, većina radnika često je bila previše ometena drugim mislima.

Električni signali iz mišića prikupljeni senzorima ruku su bili “stabilniji”, ali i oni su izgubili snagu kako su se radnici sve više umarali. Međutim, programeri tvrde da kombinacija signala mozga i mišića može pomoći robotu da predvidi sljedeći potez s “preciznošću bez presedana”.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.